Αγοράστε φωτοβολταϊκά online από το leditnow.gr και εξοικονομήστε ενέργεια με τις καλύτερες λύσεις για το σπίτι σας.

Οκτώ Κοινοπραξίες Πετυχαίνουν Σημαντική Συμφωνία Φωτοβολταϊκών στην Αλβανία

Σε μια σημαντική εξέλιξη για την ηλιακή ενέργεια στην Αλβανία, οκτώ κοινοπραξίες εξασφάλισαν έργα συνολικής ισχύος 283,9 MW στον πρόσφατο διαγωνισμό για φωτοβολταϊκά. Η μέση τιμή που συμφωνήθηκε διαμορφώθηκε στα 51,3 ευρώ/MWh, μια επίδοση που δείχνει την αυξανόμενη στήριξη της χώρας προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Συμβάσεις με Πίστωση για την Υποστήριξη των Έργων

Οι συμβάσεις που θα υπογράφουν οι κοινοπραξίες θα είναι συμβόλαια με πίστωση (CfDs), ενώ τα διμερή συμβόλαια (PPAs) θα έχουν διάρκεια 15 ετών. Οι επενδυτές, ωστόσο, έχουν την υποχρέωση να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα γης για τις εγκαταστάσεις πριν την ανάπτυξή τους.

Ποιοι είναι οι Κερδισμένοι Κοινοπραξίες;

Αναλυτικά, τα έργα κέρδισαν οι εξής κοινοπραξίες:

  • Solar Park Gjorica, Infotelecom, και Adam Global Energy (Τουρκία) με έργο 35,6 MW στα 39,7 ευρώ/MWh.

  • Aga Solar και Notus Energy (Γερμανία) με έργο 55,7 MW στα 49,9 ευρώ/MWh.

  • Blessed Investment και Matrix Konstruksion με έργο 36 MW στα 51 ευρώ/MWh.

  • Seman SunPower, General Electric, και Agna με έργο 10 MW στα 51 ευρώ/MWh.

  • Smart Gynesh Energy (Τουρκία), Smart Energy Group, και Erseka Solar με έργα 40,3 MW στα 53,53 ευρώ/MWh και 20,2 MW στα 56,28 ευρώ/MWh.

  • JGA Consulting, Swiss Approval Albania, Eterna, και Gr Albania με έργο 15,2 MW στα 54,7 ευρώ/MWh.

  • Solar PV, Gr Albania, Enterprise Albania, και RAB με έργο 29,13 MW στα 54,8 ευρώ/MWh.

  • Eco Park Group (Κόσοβο), Birra Peja Vlorem Energy, Future Energy Trading, και Exchange Dynamic με έργο 41,8 MW στα 56,11 ευρώ/MWh.

Υποχώρηση της Προσφοράς από τη Voltalia

Η αρχική τιμή για τα έργα ήταν 59,97 ευρώ/MWh, αλλά οι τελικές προσφορές ξεπέρασαν τα 300 MW, φτάνοντας τα 355,9 MW. Παρά το ενδιαφέρον, το Υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας της Αλβανίας ενέκρινε μόνον 283,9 MW, απορρίπτοντας την προσφορά της γγαλλικής εταιρείας Voltalia για 70 MW λόγω της υψηλής τιμής των 59,94 ευρώ/MWh.

Η Επίδραση των Προσφορών στην Αγορά

Αυτή η απόφαση έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την αγορά ενέργειας της Αλβανίας. Με την προσφορά των 355,9 MW, οι αρχές θεώρησαν ότι η συνολική ποσοστιαία κάλυψη της αγοράς θα υπερέβαινε την διαθέσιμη ενέργεια, κάτι που θα μπορούσε να επιφέρει αστάθεια στην αγορά.

Προοπτικές για τα Φωτοβολταϊκά Έργα στην Αλβανία

Η ανάπτυξη τέτοιων έργων σηματοδοτεί μια θετική κατεύθυνση για την Αλβανία στο πεδίο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η στρατηγική αυτή ενισχύει τη βιωσιμότητα της χώρας και την προοπτική της να γίνει κόμβος για καθαρές πηγές ενέργειας στην περιοχή.

Το Μέλλον είναι Λαμπρό

Εν μέσω των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η παγκόσμια αγορά ενέργειας, η Αλβανία δείχνει αποφασιστικότητα να επενδύσει σε έργα που προάγουν τις ανανεώσιμες πηγές. Με την επιτυχία αυτών των κοινοπραξιών, αναμένονται σημαντικές εξελίξεις στα επόμενα χρόνια στον τομέα της φωτοβολταϊκής ενέργειας.

Κλείσιμο της Συζήτησης: Μια Σημαντική Στιγμή

Συνοψίζοντας, η αποδοχή 283,9 MW έργων φωτοβολταϊκής ενέργειας έρχεται να ενισχύσει τη ζήτηση για καθαρές πηγές ενέργειας στην Αλβανία. Το μέλλον φαίνεται ελπιδοφόρο για τη χώρα, καθώς οι επενδύσεις αυτές είναι εξέχουσας σημασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής.

πηγή