Αγοράστε φωτοβολταϊκά online από το leditnow.gr και εξοικονομήστε ενέργεια με τις καλύτερες λύσεις για το σπίτι σας.

Φωτοβολταϊκό Σύστημα για 100% Αυτοκατανάλωση: Νέα Μεθοδολογία και Βαθμός Εφαρμογής

Καινοτόμες Προσεγγίσεις στην Ηλιακή Ενέργεια

Ο τομέας της ηλιακής ενέργειας συνεχίζει να αναπτύσσεται, με ερευνητές από το Ινστιτούτο Especializado de Estudios Superiores Loyola (IEESL) να προτείνουν μια νέα μέθοδο για την επιτυχία φωτοβολταϊκών συστημάτων σε αγορές που δεν προσφέρουν net metering. Αυτή η μέθοδος επικεντρώνεται στην 100% αυτοκατανάλωση, καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας ενός νοικοκυριού.

Η Σημασία της Μελέτης

Η μελέτη που φέρει τον τίτλο “Μέτρηση Φωτοβολταϊκών Συστημάτων για Αυτοκατανάλωση Χωρίς Πλεονάσματα” δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Renewable Energy. Η έρευνα εστιάζει σε μικρού μεγέθους φωτοβολταϊκά συστήματα, επισημαίνοντας την ανάγκη για παραγωγή ενέργειας που να μην υπερβαίνει τη ζήτηση.

Διάρθρωση του Συστήματος

Σύμφωνα με τους ερευνητές, για την επιτυχία αυτών των συστημάτων είναι απαραίτητες οι εκτιμήσεις του ετήσιου ωριαίου προφίλ και της ελάχιστης απαιτούμενης ισχύος. Χρησιμοποιούνται μετρητές ηλιακής ακτινοβολίας και αναλυτές δικτύου για τη συλλογή δεδομένων.

Εκτίμηση Κόστους

Η έρευνα υπογραμμίζει ότι το κεφαλαιουχικό κόστος για τα φωτοβολταϊκά συστήματα χωρίς σύστημα αντιρίψης είναι χαμηλότερο σε σύγκριση με συμβατικά συστήματα καθαρής μέτρησης. Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι αυτό καθιστά την αυτοκατανάλωση πιο προσιτή και βιώσιμη.

Τεχνικά Μέσα Συλλογής Δεδομένων

Για τη συλλογή και ανάλυση δεδομένων, χρησιμοποιήθηκαν εξειδικευμένα όργανα όπως ο μετρητής ηλιακής ακτινοβολίας Fluke IRR1-SOL και ο αναλυτής δικτύου Fluke 1378. Αυτά τα εργαλεία είναι σημαντικά για τη μέτρηση της ακτινοβολίας και της θερμοκρασίας.

Μηχανισμός Ανάλυσης και Μοντελοποίησης

Η ανάλυση της αυτοκατανάλωσης περιλαμβάνει την εκτίμηση παραγόμενης ενέργειας, των εκπομπών CO2 που έχουν αποφευχθεί, και τον ρυθμό αυτονομίας. Η μοντελοποίηση γίνεται μέσω υπολογιστικού φύλλου Excel που υπολογίζει την μηνιαία παραγωγή ενέργειας για 25 χρόνια.

Μελέτη Περίπτωσης στην Δομινικανή Δημοκρατία

Η προσφορά της νέας μεθόδου δοκιμάστηκε σε μια μελέτη περίπτωσης στο Σαν Κριστόμπαλ της Δομινικανής Δημοκρατίας. Αφορά ένα νοικοκυριό με πέντε μέλη όπου εγκαταστάθηκε ένα φωτοβολταϊκό σύστημα 1 kW.

Εκτίμηση Ετήσιας Παραγωγής

Η ετήσια παραγωγή ενέργειας σχεδιάστηκε στα 1,578.5 kWh, εκτιμώντας τις ανάγκες του συγκεκριμένου νοικοκυριού. Οι ερευνητές προτείνουν έναν διορθωτικό παράγοντα για να υπολογίσουν τη μέγιστη εξωτερική ισχύ.

Αξιολόγηση Κερδοφορίας

Το 1 kW σύστημα χωρίς αντιρίψη αποδείχθηκε κερδοφόρο, με χρόνο αποπληρωμής 4.57 χρόνια και ρυθμό επένδυσης 23.4%. Αυτό καταδεικνύει την οικονομική βιωσιμότητα τύπου τέτοιας αυτοκατανάλωσης.

Περιορισμοί στην Ικανότητα Αυτοκατανάλωσης

Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι αυτός ο τύπος αυτοκατανάλωσης δεν είναι βιώσιμος για νοικοκυριά με κατανάλωση κάτω από 252 kWh/μήνα. Το επιλεγμένο νοικοκυριό είχε μέση ζήτηση 394 kWh/μήνα.

Η Επίδραση στην Κυβερνητική Πολιτική

Η νέα αυτή προσέγγιση μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες για τις κυβερνητικές πολιτικές, καθώς οι χώρες αρχίζουν να εξετάζουν τρόπους για να ενθαρρύνουν τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Μελλοντικές Κατευθύνσεις Ερευνών

Η ερευνητική ομάδα αναγνωρίζει την ανάγκη για περαιτέρω μελέτες που θα εξετάσουν τις παραμέτρους που επηρεάζουν την αυτοκατανάλωση και τη κερδοφορία των συστημάτων.

Συμπεράσματα και Προβλέψεις

Η καινοτομία στη φωτοβολταϊκή τεχνολογία αναδεικνύει νέους δρόμους για την αυτοκατανάλωση και ενισχύει την οικονομική αποδοτικότητα των ηλιακών συστημάτων. Η προτεινόμενη μεθοδολογία υπόσχεται να αλλάξει το τοπίο στην ενεργειακή αυτονομία των νοικοκυριών, προσφέροντας έναν βιώσιμο δρόμο προς την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.

πηγή