Αγοράστε φωτοβολταϊκά online από το leditnow.gr και εξοικονομήστε ενέργεια με τις καλύτερες λύσεις για το σπίτι σας.

Εξαντλήθηκαν οι Αιτήσεις για το Σχέδιο “Φωτοβολταϊκά για Όλους”

Το υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε την εξάντληση των 6000 αιτήσεων για το σχέδιο χορηγιών «Φωτοβολταϊκά για όλους» (Α3), προκαλώντας θετική αλλά και ανησυχητική αντίκτυπη στην κοινωνία. Ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου επιβεβαίωσε την ανάγκη για τη δημιουργία ενός δεύτερου, ενισχυμένου σχεδίου.

Αξιολόγηση Αιτήσεων και Αντίκτυποι

Από τις 6000 συνολικές αιτήσεις, έχουν ήδη αξιολογηθεί περισσότερες από 4000. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν λάβει είτε προέγκριση είτε απόρριψη. Όπως δήλωσε ο κ. Παπαναστασίου, οι αιτήσεις που απορρίφθηκαν δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του σχεδίου.

Δικαίωμα Εγκατάστασης για Προεγκριμένους

Οι αιτούντες που έχουν λάβει προέγκριση έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν στην εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού συστήματος εντός 10 μηνών. Το αν θα προχωρήσουν ή όχι εξαρτάται αποκλειστικά από αυτούς.

Δεύτερο Σχέδιο με Αλλαγές

Οι ανάγκες των πολιτών και η μεγάλη ζήτηση έχουν οδηγήσει την Υπηρεσία Ενέργειας να ετοιμάσει το δεύτερο σχέδιο που αναμένεται να προκηρυχθεί το Σεπτέμβριο. Αυτό θα περιλαμβάνει διαφοροποιήσεις σε σχέση με το υφιστάμενο πρόγραμμα.

Αυξημένα Όρια Κατανάλωσης Ηλεκτρικής Ενέργειας

Μία από τις κύριες αλλαγές αφορά την ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Ενώ το ισχύον σχέδιο προνοεί ανώτατο όριο τις 6000 kWh, η νέα ρύθμιση θα επιτρέπει συμμετοχή για νοικοκυριά με κατανάλωση έως 6800 kWh.

Διαφοροποίηση Χορηγιών

Σύμφωνα με τον υπουργό, υπάρχουν σκέψεις για διαφοροποίηση και του ύψους της χορηγίας, ώστε να καλυφθούν περισσότερα νοικοκυριά, ιδίως εκείνα με υψηλότερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Εκκρεμότητες στην Εγκατάσταση

Παρά την προέγκριση, οι ολοκληρώσεις τοποθετήσεων φωτοβολταϊκών συστημάτων είναι ακόμη περιορισμένες. Η σύνδεση του συστήματος από τον πάροχο απαιτεί χρόνο, με αναμονή τουλάχιστον τριών εβδομάδων.

Πίεση στους Λειτουργούς Ενέργειας

Η υπηρεσία Ενέργειας καταγράφει πίεση λόγω των συνεχών αμφισβητήσεων και της αυξανόμενης ανησυχίας των πολιτών. Οι λειτουργοί αναγκάζονται να αφιερώνουν χρόνο για εξηγήσεις σχετικά με την κατάσταση των αιτήσεων.

Αύξηση Παραπόνων από Καταναλωτές

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έκθεσης παραπόνων του κυπριακού συνδέσμου καταναλωτών, τονίζεται ελαφρά η αναστάτωση που προκαλεί το σχέδιο «Φωτοβολταϊκά για Όλους». Η αύξηση των παραπόνων φτάνει το 28,95% το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Διαφορετικά Συμπεράσματα από Καταγγελίες

Οι καταγγελίες αφορούν πολλές πτυχές, συμπεριλαμβανομένων των εγγυήσεων που δεν παρέχονται σε όλες τις εταιρείες καθώς και στον περιορισμό της κατανάλωσης κατ’ έτος.

Πρόνοιες του Υφιστάμενου Σχεδίου

Το σχέδιο «Φωτοβολταϊκά για όλους» προβλέπει χορηγία €250 ανά kW, με μέγιστο ποσό χορηγίας τα €1.000 για 4 kW. Επιπλέον, η αποπληρωμή επένδυσης φτάνει μέχρι €4.000.

Τι Να Περιμένουμε στο Μέλλον

Οι δικαιούχοι του υφιστάμενου σχεδίου πρέπει να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα έως 4,16 kW και η κατανάλωση τους να μην υπερβαίνει τις 6.000 kWh για το προηγούμενο έτος. Το νέο σχέδιο αναμένεται να επιφέρει αλλαγές που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη συμμετοχή περισσότερων νοικοκυριών.

Συμπερασματικά

Η εξάντληση των αιτήσεων για το σχέδιο «Φωτοβολταϊκά για όλους» αποκαλύπτει την αυξανόμενη ζήτηση για φωτοβολταϊκή ενέργεια και την ανάγκη για ταχύτερες και πιο ευέλικτες λύσεις από την κυβέρνηση. Η προετοιμασία ενός δεύτερου σχεδίου με περισσότερες δυνατότητες αναμένεται να αναδείξει νέα δεδομένα στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας στην Κύπρο, ανοίγοντας τον δρόμο σε περισσότερα νοικοκυριά να συμμετάσχουν.

πηγή