Αγοράστε φωτοβολταϊκά online από το leditnow.gr και εξοικονομήστε ενέργεια με τις καλύτερες λύσεις για το σπίτι σας.

Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής: Συμμετοχή στην Ενεργειακή Κοινότητα

Συζήτηση για το Πρόγραμμα “Απόλλων”

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής βρίσκεται στο κέντρο ενός μεγάλου διαλόγου για την ενεργειακή πολιτική της περιοχής. Στην τελευταία του συνεδρίαση, το θέμα που κυριάρχησε δεν ήταν άλλο από την απόφαση συμμετοχής του Δήμου στο πρόγραμμα “Απόλλων” και στην ενεργειακή κοινότητα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Το ζήτημα αυτό έχει προκαλέσει έντονες αντιπαραθέσεις, κυρίως για τα αναμενόμενα οφέλη και τις προοπτικές του.

Προβληματισμοί και Εμπόδια

Ο Δημήτρης Καρασταύρου, αντιδήμαρχος, δήλωσε ότι ο Δήμος Κομοτηνής έχει έτοιμες προτάσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων. Παρά τη θέλησή τους, όμως, τα σχέδια αυτά έχουν συναντήσει σειρά εμποδίων. Ο κ. Καρασταύρου κατήγγειλε την ύπαρξη συμφερόντων που προσπαθούν να εμποδίσουν την πρόοδο της Αυτοδιοίκησης.

Οι “Πρωτοπόροι” της Ενεργειακής Πολιτικής

Μην έχοντας ηλεκτρονικά συμφέροντα, οι Δήμοι της περιοχής, όπως ο Δήμος Ιάσμου και ο Δήμος Μαρωνείας-Σαπών, επιδιώκουν να αυτοχαρακτηριστούν ως “πρωτοπόροι” στη συμμετοχή τους στην ενεργειακή κοινότητα. Ωστόσο, οι δημότες παραμένουν αναμένοντας απτές απαντήσεις για τα πραγματικά οφέλη που μπορεί να προκύψουν από αυτές τις κινήσεις.

Προοπτικές και Αναμένοντα Οφέλη

Από την πλευρά τους, οι δημοτικοί σύμβουλοι εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με την μελλοντική λειτουργία της ενεργειακής κοινότητας. Ειδικότερα, αναρωτήθηκαν πότε θα μπουν σε εφαρμογή οι προγραμματισμένες δράσεις και ποια θα είναι τα πραγματικά οικονομικά οφέλη για τους δημότες. Η γραφειοκρατία και οι περίπλοκες διαδικασίες αποτελούν εμπόδιο στην ταχεία πρόοδο.

Φωτοβολταϊκά: Η Εναλλακτική Λύση

Ο Δημήτρης Καρασταύρου αναφέρθηκε στα σχέδια του Δήμου για την εγκατάσταση δικών του φωτοβολταϊκών πάρκων. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτά τα έργα θα προσφέρουν σημαντικά περισσότερα οικονομικά οφέλη σε σχέση με τη συμμετοχή στην ενεργειακή κοινότητα. Μάλιστα, χαρακτήρισε την κατάσταση στημένο παιχνίδι που αποσκοπεί στο να καθυστερήσει τις προτάσεις της Αυτοδιοίκησης.

Η Αντίφαση του Δημάρχου

Ο δήμαρχος Γιάννης Γκαράνης αναγνώρισε ότι υπάρχει δυσκολία στη διαχείριση των φωτοβολταϊκών, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση ίσως να κάνει ένα βήμα πίσω αναφορικά με την παραχώρηση της διαχείρισης στους Δήμους. Παρ’ όλα αυτά, η συμμετοχή στην ενεργειακή κοινότητα δεν φαίνεται να είναι η καλύτερη λύση.

Αντίκτυπος στην Τοπική Κοινωνία

Η συμμετοχή των Δήμων σε τέτοια προγράμματα αναγνωρίζεται ως αναγκαία, αλλά οι καθυστερήσεις και τα γραφειοκρατικά εμπόδια μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες στην τοπική κοινωνία. Οι δημότες επενδύουν την ελπίδα τους για οικονομική ανακούφιση μέσω αυτών των προσπαθειών, ωστόσο φαίνεται πως οι πραγματικές επιρροές μπορεί να κυμανθούν σε πιο περιορισμένα επίπεδα.

Καταψήφιση και Διαφωνίες στην Αντιπολίτευση

Η συμμετοχή στη συγκεκριμένη ενεργειακή κοινότητα δεν έτυχε ομόθυμης υποστήριξης. Ο Γιάννης Λεβέντης, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για την αποδοτικότητα των ενεργειακών πολιτικών και καταψήφισε την προσφορά. Οι απόψεις του προκάλεσαν έντονες συζητήσεις στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Εμπόδια για τους Ιδιώτες

Ο Παναγιώτης Καρακολίδης, επικεφαλής του Σπάρτακου, συμμερίζεται τις ανησυχίες των συναδέλφων του στην αντιπολίτευση. Κατήγγειλε την ύπαρξη καρτέλ στον τομέα της ενέργειας και την αδυναμία των ιδιωτών να συνεισφέρουν σε αυτή την προσπάθεια.

Ο Ρόλος των Ιδιωτών και του Δημόσιου Τομέα

Η κατάσταση εντείνεται καθώς οι ιδιώτες επενδυτές έχουν δεσμεύσει γη για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών αλλά δεν έχουν προχωρήσει σε ενέργειες. Η νέα ενεργειακή στρατηγική απαιτεί έναν συνεργατικό σχεδιασμό που θα περιλαμβάνει και τις τοπικές αυτοδιοικήσεις.

Συμπέρασμα: Αναγκαία Η Στρατηγική Επικοινωνίας

Η συζήτηση γύρω από την ενεργειακή πολιτική του Δήμου Κομοτηνής επισημαίνει την ανάγκη για ξεκάθαρη επικοινωνία και διαφάνεια στα σχέδια που αφορούν την κοινότητα. Με την ενεργειακή κοινότητα και τα φωτοβολταϊκά πάρκα προ των πυλών, οι επόμενες κινήσεις θα διαταράξουν ή θα ενδυναμώσουν την τοπική οικονομία. Είναι επείγον να κατανοηθούν οι πραγματικές ανάγκες και τα οφέλη για τους δημότες προτού ληφθούν οποιαδήποτε τελικές αποφάσεις.

πηγή