Ξέρατε ότι τα φωτοβολταϊκά πάρκα είναι φθηνοί στην Ελλάδα; Είναι φθηνότεροι από άλλες μεθόδους. Για παράδειγμα, είναι φθηνότεροι από τον λιγνίτη.

Η τεχνολογία τους έχει προχωρήσει πολύ. Έτσι, το κόστος εγκατάστασης έχει μειωθεί. Αυτό κάνει την ηλεκτρική ενέργεια από τον ήλιο, φθηνή και ανταγωνιστική.

Κύρια Σημεία:

  • Τα φωτοβολταϊκά πάρκα είναι ο φθηνότερος τρόπος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.
  • Η τεχνολογία φωτοβολταϊκών συστημάτων έχει εξελιχθεί και το κόστος εγκατάστασης έχει μειωθεί δραστικά τα τελευταία χρόνια.
  • Τα φωτοβολταϊκά πάρκα μπορούν να εγκατασταθούν σε αγροτεμάχια, χωράφια και οικόπεδα.
  • Ο θεσμικός πλαίσιο για τα φωτοβολταϊκά πάρκα έχει εκσυγχρονιστεί στην Ελλάδα.
  • Τα φωτοβολταϊκά πάρκα προσφέρουν πλούσια οφέλη και οικονομική απόδοση για τους επενδυτές.

Θέλετε περισσότερες πληροφορίες για τα φωτοβολταϊκά πάρκα; Έχετε ερωτήσεις σχετικά με την επένδυση; Επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 3006631. Οι ειδικοί μας θα σας βοηθήσουν στο επόμενο σας βήμα.

Κόστος εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων

Η τιμή των φωτοβολταϊκών έπεσε σημαντικά την προηγούμενη δεκαετία. Σήμερα, είναι ο φθηνότερος τρόπος να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια. Αυτά τα συστήματα μπορούν να είναι διάφορων μεγεθών, αναλόγως με το τι χρειαζόμαστε και το κόστος.

Το κόστος εξαρτάται από την ισχύ και την έκταση του φωτοβολταϊκού πάρκου. Όσο μεγαλύτερο τόσο μεγαλύτερο το οικονομικό φορτίο. Παρ’ όλα αυτά, τα οφέλη ανταμείβουν την επένδυση με την εξοικονόμηση ενέργειας.

φωτοβολταϊκά συστήματα

Η επιλογή του συστήματος εξαρτάται από τις ανάγκες σας και την επένδυσή σας. Μεγαλύτερα συστήματα κοστίζουν περισσότερο, όμως παράγουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια. Τα φωτοβολταϊκά είναι μια μακροπρόθεσμη και ωφέλιμη επένδυση για το περιβάλλον. Παρόλο που το κόστος εγκατάστασης είναι υψηλό στην αρχή, θα κερδίσετε χρήματα με το χρόνο. Επιπλέον, θα βοηθήσετε στην προστασία του περιβάλλοντος με καθαρή ενέργεια.

Θεσμικό πλαίσιο για τα φωτοβολταϊκά πάρκα

Το θεσμικό πλαίσιο για τα φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ελλάδα βελτιώνεται συνέχεια. Αυτό γίνεται για να υποστηρίξει τις νέες επενδύσεις. Νέα προϊόντα και υπηρεσίες, όπως συμβουλευτικές υπηρεσίες, παρουσιάζονται για τους επενδυτές.

Κάθε επένδυση σε φωτοβολταϊκό σταθμό είναι μοναδική. Το θεσμικό πλαίσιο παρέχει τις άδειες που χρειάζεστε. Επίσης, καθορίζει πώς θα λειτουργούν τα πάρκα στην χώρα.

Ανακαλυπτικός Οδηγός για Όλους

Σκεφτόσαστε επένδυση σε φωτοβολταϊκά πάρκα; Είναι καλό να ξέρετε τα πάντα για αυτή. Ένας οδηγός μπορεί να σας εξηγήσει για τα οφέλη και τα οικονομικά. Αυτό είναι πολύτιμη πληροφορία για την απόφασή σας, προκειμένου να κάνετε τη βέλτιστη επένδυση.

Πλεονεκτήματα του θεσμικού πλαισίου για τα φωτοβολταϊκά πάρκα Προϊόντα και υπηρεσίες γύρω από την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων
Άδειες και ρυθμίσεις για την εγκατάσταση και λειτουργία φωτοβολταϊκών πάρκων Συμβουλευτικές υπηρεσίες για τα φωτοβολταϊκά
Εκσυγχρονισμένος νομοθετικός πλαίσιο για τις επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά πάρκα Χρηματοδότηση για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων

Θέλετε περισσότερες πληροφορίες για φωτοβολταϊκά; Ψάχνετε καθοδήγηση για την επένδυσή σας; Καλέστε μας στο 210 3006631. Οι ειδικοί μας είναι έτοιμοι να σας βοηθήσουν με κάθε ερώτηση και να σας κατευθύνουν.

Φωτοβολταϊκά πάρκα με σταθερές τιμές ανά παραγόμενη κιλοβατώρα

Τα φωτοβολταϊκά πάρκα μπορούν να έχουν μέχρι 500 KW ή 1 MW ισχύ. Είναι κατάλληλα για Ενεργειακές Κοινότητες. Αυτά τα έργα υπογράφουν συμβάσεις με τον ΔΑΠΕΕΠ χωρίς διαγωνισμό. Οι συμβάσεις εξασφαλίζουν σταθερή τιμή για 20 χρόνια, την “Τιμή Αναφοράς”.

Τύποι συμβάσεων για τα φωτοβολταϊκά πάρκα

Όταν επενδύετε σε ένα φωτοβολταϊκό πάρκο, πρέπει να ξέρετε για τις συμβάσεις. Υπάρχουν δύο είδη συμβάσεων, ανάλογα με τη δύναμη του πάρκου.

Σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης σταθερής τιμής (ΣΕΣΤ)

Για μικρά πάρκα έως 400 kW υπαρχει η ΣΕΣΤ σύμβαση. Αυτή προσφέρει σταθερή τιμή πώλησης ενέργειας για 20 χρόνια. Αυτό κάνει την επένδυση αξιόπιστη και κερδοφόρα.

Σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης διαφορικής προσαύξησης (ΣΕΔΠ)

Για μεγαλύτερα πάρκα, πάνω από 400 kW, υπάρχει η ΣΕΔΠ. Αυτή η σύμβαση προβλέπει αμοιβή από δύο πηγές: αγορές και ΔΑΠΕΕΠ. Χάρις σε αυτή την σύμβαση, η απόδοση είναι σίγουρα καλή.

Αυτοί είναι οι κύριοι τύποι συμβάσεων φωτοβολταϊκών πάρκων. Για κάθε επενδυτή, είναι σημαντικό να γνωρίζει τις διαφορές τους. Έτσι μπορεί να επιλέξει την καλύτερη για την απόδοση της επένδυσής του.

Αδειοδοτικά στάδια για τα φωτοβολταϊκά πάρκα

Τα φωτοβολταϊκά πάρκα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με την ισχύ τους. Συστήματα με μέγιστη ισχύ 500 kWp χρειάζονται εγκρίσεις από τοπικές αρχές και τον ΔΕΔΔΗΕ. Απαιτείται επίσης υπογραφή σύμβασης αγοροπωλησίας με τον ΔΑΠΕΕΠ.

Για πάρκα με μέγεθος μέχρι 1 MW, η διαδικασία είναι παρόμοια. Χρειάζονται εγκρίσεις από τοπικές αρχές και τον ΔΕΔΔΗΕ, μαζί με υπογραφή σύμβασης αγοροπωλησίας.

Για πάρκα πάνω από 1 MW, η διαδικασία διαφέρει. Απαιτούνται extra άδειες από τη ΡΑΕ και τοπικές αρχές. Επίσης, χρειάζεται σύμβαση αγοροπωλησίας με τον ΔΑΠΕΕΠ.

Οικονομικά στοιχεία για τα φωτοβολταϊκά πάρκα

Με το νέο καθεστώς ενίσχυσης, υπάρχουν καινούργια οικονομικά δεδομένα. Για φωτοβολταϊκά πάρκα ως 500 kWp, χρησιμοποιείται ο μηχανισμός εγγυημένων σταθερών τιμών. Για μεγαλύτερα έργα, οι ενισχύσεις είναι διαφορετικές, ανοίγοντας νέες δυνατότητες στις αγορές.

Το κέρδος από φωτοβολταϊκά πάρκα εξαρτάται από πολλά. Όπως το κόστος εγκατάστασης, την ενέργεια που παράγεται και τις τιμές πώλησης. Ακόμη, επηρεάζεται από τα λειτουργικά έξοδα, όπως τα έξοδα συντήρησης.

Επιχειρηματικό Μοντέλο

Τα φωτοβολταϊκά πάρκα λειτουργούν παράγοντας και πωλώντας ενέργεια. Οι επενδυτές φροντίζουν την εγκατάστασή τους και την παραγωγή. Οι ενισχύσεις ποικίλουν, ανάλογα με την ισχύ και την ποσότητα ενέργειας που παράγεται.

Βασικό ρευστήριο για το κέρδος είναι η πωλήση της ενέργειας. Οι ενισχύσεις βοηθούν στην αύξηση του κέρδους. Αυτές καθορίζονται από το ΔΑΠΕΕΠ.

Οικονομική Απόδοση

Οικονομικά, η αποτομή ενός πάρκου εξαρτάται από πολλά. Τα κόστη εγκατάστασης και η τιμή της ενέργειας είναι κρίσιμα. Το ίδιο και τα έξοδα στηρίξης και συντήρησης μιας πάρκου.

Μελετώντας λεπτομερώς τα έξοδα-οφέλη μιας επένδυσης, μπορεί κανείς να βρει την αποδοτικότητα σε αυτή. Αυτό βοηθάει τους επενδυτές να λάβουν ορθές αποφάσεις.

Παράμετρος Οικονομικά Στοιχεία
Κόστος Εγκατάστασης Μεταβαλλόμενο, ανάλογα με το μέγεθος και την έκταση των πάρκων
Τιμή Πώλησης Ενέργειας Μεταβαλλόμενη, ανάλογα με το θεσμικό πλαίσιο και τις αγοραίες τιμές
Έξοδα Συντήρησης και Λειτουργίας Καθορίζονται από τις απαιτήσεις φροντίδας και συντήρησης των συστημάτων
Παραγόμενη Ενέργεια Ανάλογα με την ίσχυ και την έκταση του φωτοβολταϊκού συστήματος

Μέσω αυτών των οικονομικών στοιχείων, οι επενδυτές μπορούν να αξιολογήσουν την επένδυσή τους. Σκέψουν πως τα μακροπρόθεσμα σχέδια τους επηρεάζουν την υπολογιζόμενη απόδοση. Επίσης, προτείνεται να εξετάζονται και άλλες οικονομικές ευκαιρίες που μπορεί να επηρρεάσουν το αποτέλεσμα.

Κατηγορίες διασυνδεδεμένων φωτοβολταϊκών συστημάτων

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με τη σύνδεσή τους. Η πρώτη κατηγορία είναι για ενέργεια που πουλιέται. Αφορά φωτοβολταϊκά πάρκα που βρίσκονται σε εκτάσεις όπως αγροτεμάχια.

Η δεύτερη κατηγορία είναι από όπου βρισκόμαστε. Δηλαδή, αυτοπαραγωγή ενέργειας για τους τόπους μας. Δεν πουλιέται η ενέργεια που παράγεται. Ταιριάζει σε κατοικίες και επιχειρήσεις.

Παραγωγή ενέργειας προς το ηλεκτρικό δίκτυο

Τα φωτοβολταϊκά πάρκα παράγουν μεγάλη ποσότητα ενέργειας. Αυτήν την ενέργεια την πουλούν σε άλλους προμηθευτές. Συνήθως βρίσκονται σε αγροκτήματα.

Αυτοπαραγωγή ενέργειας

Σε αυτήν την κατηγορία, τα συστήματα φωτοβολταϊκών καλύπτουν τις ανάγκες των κτιρίων ή επιχειρήσεών. Δεν πουλάνε την παραγόμενη ενέργεια. Χρησιμοποιείται απευθείας σε αυτά τα μέρη.

Κατηγορία Περιγραφή
Παραγωγή ενέργειας προς το ηλεκτρικό δίκτυο Τα φωτοβολταϊκά πάρκα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια και την πουλούν σε προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.
Αυτοπαραγωγή ενέργειας Τα φωτοβολταϊκά συστήματα καλύπτουν τις ηλεκτρικές ανάγκες ενός κτιρίου ή μιας εγκατάστασης χωρίς πώληση της παραγόμενης ενέργειας.

Πλεονεκτήματα και οικονομική απόδοση

Τα φωτοβολταϊκά πάρκα έχουν πολλά πλεονεκτήματα. Παρέχουν καθαρή ενέργεια από τον ήλιο. Αυτοί συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Έτσι, βοηθούν στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι πως είναι ανεξάρτητοι από την αύξηση των τιμών καυσίμων. Αυτό συμβαίνει γιατί παράγουν ενέργεια με τον ήλιο. Έτσι, οι τιμές της ενέργειας μειώνονται για όλους.

Τα φωτοβολταϊκά πάρκα μπορούν να λειτουργήσουν σε απομακρυσμένες περιοχές. Αυτό συνεπάγεται μεγαλύτερη ευελιξία κατά την εγκατάστασή τους. Μπορούν να τοποθετηθούν όπου απαιτείται, ακόμα και σε περιοχές χωρίς πλήρη κάλυψη από το δίκτυο.

Η οικονομική απόδοση των φωτοβολταϊκών πάρκων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ορισμένοι από αυτούς είναι το κόστος εγκατάστασης και η ενέργεια που παράγουν. Ωστόσο, συνήθως οι επενδύσεις σ’ αυτή την τεχνολογία αποδίδουν.

Πλεονεκτήματα των φωτοβολταϊκών πάρκων:

  • Παραγωγή καθαρής ενέργειας από τον ήλιο
  • Ανεξαρτησία από τις αυξανόμενες τιμές των καυσίμων
  • Παραγωγή ενέργειας σε απομακρυσμένες περιοχές
  • Μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

Οικονομική απόδοση:

Η οικονομική απόδοση από τα φωτοβολταϊκά πάρκα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Συνήθως όμως, οι επενδήσεις σ’ αυτή την τεχνολογία δουλεύουν οικονομικά. Προσφέρουν κερδοφορία καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας.

Παράδειγμα Οικονομικής Απόδοσης:

Παράμετρος Τιμή
Κόστος εγκατάστασης €1 εκατομμύριο
Ετήσια παραγωγή ενέργειας 1.000 ΜWh
Τιμή πώλησης ενέργειας €80 ανά ΜWh

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η εκμετάλλευση ενός φωτοβολταϊκού πάρκου φέρνει ετήσια εσοδα €80.000. Μελετώντας τα κόστη εγκατάστασης και την παραγωγή ενέργειας, προβλέπεται καθαρό κέρδος για τους επενδυτές.

Αυτό το παράδειγμα δείχνει πώς η οικονομική απόδοση των φωτοβολταϊκών πάρκων είναι πολύ καλή. Ωστόσο, η πραγματική κατάσταση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Πριν επενδύσει κανείς, πρέπει να εξετάσει πολύ προσεκτικά όλες τις πληροφορίες και να ζητήσει συμβουλή από ειδικούς. Έτσι, θα μπορεί να καταλήξει στην καλύτερη απόφαση για τις ανάγκες του.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επένδυση σε φωτοβολταϊκά πάρκα, επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 3006631.

Ανακαλυπτικός Οδηγός για Όλους

Σκεφτείτε να επενδύσετε σε φωτοβολταϊκά πάρκα. Είναι σημαντικό να ξέρετε τα πάντα γύρω από αυτό. Θα μάθετε για το θεσμικό πλαίσιο, το κόστος, τις αδειοδοτικές διαδικασίες και τα πλεονεκτήματα.

Ένας οδηγός μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τα φωτοβολταϊκά πάρκα. Θα μάθετε για τη λειτουργία τους, τα οφέλη τους και τα οικονομικά τους στοιχεία. Αυτή η πληροφορία είναι σημαντική για να πάρετε σωστές αποφάσεις.

Στον οδηγό, θα βρείτε πληροφορίες για τη διαδικασία αδειοδότησης. Θα εξερευνήσουμε και τις διαφορετικές κατηγορίες φωτοβολταϊκών πάρκων. Επίσης, θα μιλήσουμε για την οικονομική απόδοση της επένδυσης.

Θα μάθουμε για τα θεσμικά πλαίσια στην Ελλάδα για τα φωτοβολταϊκά πάρκα. Οδηγίες για την αδειοδότηση και τα απαραίτητα στάδια. Το θέμα αυτό είναι σημαντικό για την επιτυχία της επένδυσης.

Επενδύοντας σε φωτοβολταϊκά, αυτός ο οδηγός είναι ό,τι χρειάζεστε. Θα σας βοηθήσει να πάρετε σωστές αποφάσεις και να εκμεταλλευτείτε την επένδυσή σας. Για περισσότερες πληροφορίες, καλέστε μας στο 210 3006631.

Πλεονέκτηματα Οικονομική Απόδοση
Καθαρή ενέργεια από τον ήλιο Ανεξαρτησία από τις αυξανόμενες τιμές των καυσίμων
Μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου Παραγωγή ενέργειας σε απομακρυσμένες περιοχές
Κάλυψη ενεργειακών αναγκών κτιρίων και εγκαταστάσεων Απόδοση βασισμένη στην παραγόμενη ενέργεια

Μέσω αυτού του οδηγού, θα μάθετε τα πάντα για τα φωτοβολταϊκά πάρκα. Θα λάβετε την καλύτερη καθοδήγηση για να επενδύσετε σωστά. Για περισσότερες πληροφορίες, καλέστε μας στο 210 3006631.

Τηλεφωνο επικοινωνίας

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα φωτοβολταϊκά πάρκα; Θέλετε οδηγίες για την κατάλληλη επένδυση; Μπορείτε να με καλέσετε στο 210 3006631.

Θα είμαι εδώ για να σας βοηθήσω. Θα απαντήσω σε ό,τι ερώτηση έχετε. Επίσης, θα σας καθοδηγήσω στα επόμενα βήματα της επένδυσης σας.

Συμπέρασμα

Τα φωτοβολταϊκά πάρκα είναι πολύ δημοφιλή στην Ελλάδα για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η αυξημένη ρύθμιση και μειωμένο κόστος εγκατάστασης τα κάνουν ακόμα πιο ελκυστικά. Αυτό προσφέρει σημαντικά οφέλη στους επενδυτές που ενδιαφέρονται.

Για όσους σκέφτονται να επενδύσουν σε φωτοβολταϊκά, υπάρχει σύγχρονo χρήσιμος οδηγός. Αυτός περιλαμβάνει πληροφορίες για τον τρόπο απόκτησης αδειών, οικονομικά δεδομένα και τα οφέλη της επένδυσης.

Αν ενδιαφέρεστε, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για βοήθεια. Μπορείτε να καλέσετε στο 210 3006631. Οι ειδικοί μας είναι έτοιμοι να σας βοηθήσουν με κάθε ερώτηση σας και να σας καθοδηγήσουν.

FAQ

Έχει μειωθεί το κόστος εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών συστημάτων;

Ναι, το κόστος έγινε πολύ μικρότερο από το 2010 έως το 2020.

Πού μπορούν να εγκαθιστανται τα φωτοβολταϊκά πάρκα;

Βρίσκονται συχνά σε αγροτεμάχια, χωράφια και οικόπεδα.

Ποιο είναι το θεσμικό πλαίσιο για τα φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ελλάδα;

Η Ελλάδα βελτίωσε τους κανόνες της για να υποδεχτεί τις νέες επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά.

Ποιοι τύποι συμβάσεων υπάρχουν για τα φωτοβολταϊκά πάρκα;

Υπάρχουν συμβάσεις για μικρά και μεγάλα πάρκα, ανάλογα με την ισχύ τους.

Ποια είναι τα αδειοδοτικά στάδια για τα φωτοβολταϊκά πάρκα;

Για να λειτουργήσουν, τα πάρκα περνούν από πολλά στάδια αδειοδότησης. Τα στάδια εξαρτώνται από την ισχύ τους.

Ποια είναι τα οικονομικά στοιχεία για τα φωτοβολταϊκά πάρκα;

Τα οικονομικά δεδομένα έχουν πολλούς παράγοντες. Μεταξύ άλλων, εξαρτώνται από το κόστος εγκατάστασης, την ενέργεια που παράγουν, και τις τιμές.

Ποιες είναι οι κατηγορίες διασυνδεδεμένων φωτοβολταϊκών συστημάτων;

Υπάρχουν 2 κατηγορίες: εκείνες που παράγουν ενέργεια για το δίκτυο και οι που παράγουν για ιδιωτική χρήση.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και η οικονομική απόδοση των φωτοβολταϊκών πάρκων;

Προσφέρουν καθαρή ενέργεια και μειώνουν το κόστος λόγω άνεσης στα καύσιμα. Επίσης, είναι οικονομικά αποδοτικά.

Τι πληροφορίες προσφέρει ο ανακαλυπτικός οδηγός;

Περιέχει ό,τι χρειάζεστε για τις άδειες, τα χρήματα και τα πλεονεκτήματα των φωτοβολταϊκών.

Πώς μπορώ να επικοινωνήσω για περισσότερες πληροφορίες;{“html”: “

Περισσότερες πληροφορίες στο 210 3006631.“}

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here