Η ερώτηση για τον συνδυασμό φωτοβολταϊκών με άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας γίνεται πιο σημαντική. Η ανάγκη για ενεργειακή αποδοτικότητα και αυτονομία αυξάνεται. Έρευνες στο Πολυτεχνείο Κρήτης δείχνουν ότι η συνδυαστική χρήση φωτοβολταϊκών και αιολικής ενέργειας βελτιώνει την αποδοτικότητα.

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα είναι πολύ αποδοτικά, ειδικά σε περιοχές με δαπανηρή σύνδεση στο δίκτυο. Έτσι, η συνδυαστική χρήση αυξάνει την ευελιξία των υβριδικών συστημάτων.

Το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έχει μειωθεί από $300 σε $4 το Watt. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερες ευκαιρίες για συνδυασμό φωτοβολταϊκών με άλλες πηγές. Συστήματα όπως το ENERTRONIC UPS βοηθούν στην αποθήκευση και χρήση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, εξασφαλίζοντας αξιοπιστία.

Τα συστήματα ανανεώσιμης ενέργειας στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, τα συστήματα ανανεώσιμης ενέργειας (ΑΠΕ) αναπτύσσονται ταχύτατα. Αυτό συμβαίνει καθώς ανταγωνίζονται τις παραδοσιακές πηγές ενέργειας. Η νομοθεσία καθορίζει πώς θα παράγεται η ηλεκτρική ενέργεια, με ειδικές απαιτήσεις και διαδικασίες αδειοδότησης.

Το άρθρο 3 του ν. 3468/2006 απαιτεί άδεια από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) για κάθε έργο ΑΠΕ. Αυτό διασφαλίζει ότι οι προδιαγραφές ασφάλειας και περιβαλλοντικής προστασίας τηρούνται.

Οι αλλαγές στη νομοθεσία επηρεάζουν τις επενδύσεις. Για παράδειγμα, η συμμετοχή σε διαγωνισμούς για φωτοβολταϊκούς σταθμούς με μέγιστη ισχύ 1 MW και άνω έχει επηρεάσει την προοπτική. Η νομοθεσία υποστηρίζει επίσης μικρότερους αιολικούς σταθμούς, ενισχύοντας την ενεργειακή συμμετοχή των κοινοτήτων.

Η τάση για αυτοπαραγωγή έχει αυξηθεί. Αυτό επιτρέπει την ίδρυση υβριδικών σταθμών στα μη διασυνδεδεμένα νησιά. Μέχρι το 2026, αυτοί οι σταθμοί δεν χρειάζονται να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς. Η χρήση του μοντέλου «εικονικής καθαρής μέτρησης» δημιουργεί νέες δυνατότητες για τις τοπικές κοινότητες, συνδυάζοντας καινοτομία με βιωσιμότητα.

Μπορώ να συνδυάσω φωτοβολταϊκά με άλλα συστήματα ανανεώσιμης ενέργειας;

Ο συνδυασμός φωτοβολταϊκών με άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η υδροηλεκτρική και η αιολική, βελτιώνει την ενεργειακή επάρκεια. Αυτά τα συστήματα επιτρέπουν την αποθήκευση ενέργειας για χρήση κατά τη νύχτα. Η τεχνολογία αποθήκευσης, όπως οι μπαταρίες λιθίου, είναι σημαντική για την αποτελεσματική χρήση ενέργειας.

Η συνδυασμένη χρήση φωτοβολταϊκών με τεχνολογίες όπως το υδρογόνο και η βιομάζα αυξάνει την ενεργειακή αυτονομία. Αυτό δημιουργεί ένα αξιόπιστο μοντέλο με χαμηλό κόστος και υψηλή αποδοτικότητα. Η αποθήκευση ενέργειας βοηθάει επίσης στην καλύτερη διαχείριση της ενέργειας κατά τις ώρες υψηλής ζήτησης.

Η τεχνολογία προσφέρει έξυπνες λύσεις για την ενεργειακή διαχείριση, βελτιώνοντας την ποιότητα και αξιοπιστία των ηλεκτρικών συστημάτων. Με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη, η εξέλιξη των υβριδικών συστημάτων καθορίζει το μέλλον της ανανεώσιμης ενέργειας στην Ελλάδα.

Συμπέρασμα

Η συνδυασμένη χρήση φωτοβολταϊκών και άλλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι κλειδί για ένα βιώσιμο μέλλον. Το 2015, το 26,7% της ενέργειας στην ΕΕ προήλθε από ανανεώσιμες πηγές. Η Ελλάδα συνεχώς ενισχύει τις προσπάθειες για τη χρήση αυτών των πηγών.

Η έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας βελτιώνει την αποδοτικότητα του ενεργειακού μας συστήματος. Η παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας αυξήθηκε κατά 71% από το 2005 έως το 2015. Αυτό δείχνει την ανάγκη για επένδυση σε αυτές τις τεχνολογίες.

Η βιωσιμότητα είναι κρίσιμη για την ενεργειακή στρατηγική της Ελλάδας και της Ευρώπης. Οι εθνικοί στόχοι για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι σημαντικοί για να συμμορφωθούμε με την οδηγία της ΕΕ. Χρειάζεται συνεργασία μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών τομέων για ένα βιώσιμο μέλλον.