Πρόγραμμα «Απόλλων»: Η Νέα Πρωτοβουλία για «Πράσινη» Ηλεκτροπαραγωγή στην Ελλάδα
Εκκίνηση του Προγράμματος «Απόλλων»
Με σημαντική προοπτική στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας, το πρόγραμμα «Απόλλων» ετοιμάζεται να μπει στη διαδικασία εφαρμογής του. Στόχος του είναι να καλύψει σχεδόν το 90% των ηλεκτρικών αναγκών των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου Α (ΚΟΤ Α) μέσω μιας καινοτόμου προσέγγισης virtual net-metering που θα συνδυάζει την πράσινη ηλεκτροπαραγωγή.
Οριστικοποίηση Αρχιτεκτονικής και Διαγωνισμού
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) είναι σε τελικό στάδιο οριστικοποίησης της αρχιτεκτονικής του συμψηφισμού και των παραμέτρων του διαγωνισμού. Αυτές οι αποφάσεις αναμένονται να κλείσουν μέσα στον Οκτώβριο, πιθανώς μέσω μίας ενιαίας ή χωριστών υπουργικών αποφάσεων για την επιτάχυνση των διαδικασιών.
Ανάγκες και Στρατηγική Επίτευξης Στόχων
Το πρόγραμμα σχεδιάζεται ώστε να καλύψει εκ των υστέρων καταναλώσεις που αγγίζουν τα 400 Γιγαβάτ ετησίως για τους δικαιούχους του ΚΟΤ Α. Η ηλεκτροπαραγωγή θα υλοποιηθεί μέσω φωτοβολταϊκών έργων που διαθέτουν όλους τους απαραίτητους όρους σύνδεσης.
Συνδυασμός με Αποθήκευση Ενέργειας
Τα συγκεκριμένα έργα θα περιλαμβάνουν και μονάδες αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες, οι οποίες θα είναι επιδοτούμενες από το RRF με το ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ. Η αναγκαιότητα του υψηλού ταυτοχρονισμού απαιτεί την εφαρμογή μεγάλων αποθηκευτικών συστημάτων.
Το Μέγεθος του Φωτοβολταϊκού Χαρτοφυλακίου
Η επιλογή της αρχιτεκτονικής αναμένεται να καθορίσει το μέγεθος του φωτοβολταϊκού χαρτοφυλακίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, προκύπτει η ανάγκη ανάπτυξης ηλιακών πάρκων συνολικής ισχύος έως 300 Μεγαβάτ. Στην περίπτωση αυτή, η συνολική χωρητικότητα των μπαταριών θα φτάσει τις 700 Μεγαβατώρες.
Έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων
Η έκδοση των υπουργικών αποφάσεων για την πρώτη φάση του προγράμματος «Απόλλων» θα ανοίξει τον δρόμο για τη δημοσίευση του διαγωνισμού από την ΡΑΑΕΥ. Το χρονοδιάγραμμα δείχνει ότι η προκήρυξη θα είναι διαθέσιμη τον Δεκέμβριο, με τις προσφορές να αναμένονται την άνοιξη του 2025.
Διαγωνιστική Διαδικασία
Το ΥΠΕΝ εξετάζει δύο εναλλακτικές προσεγγίσεις για τον τρόπο πρόκρισης στον διαγωνισμό. Η πρώτη προτείνει οριζόντια στήριξη στο CAPEX αποκλειστικά για τις μπαταρίες. Οι παραγωγοί θα υποβάλουν προσφορές για τις επιθυμητές ταρίφες παραγόμενης ενέργειας.
Αντίστροφη Φόρμουλα
Η δεύτερη, αντίστροφη προσέγγιση, περιλαμβάνει την προορισμένη καθορισμένη ταρίφα για το εγγυημένο έσοδο της παραγόμενης ενέργειας, ενώ οι παραγωγοί θα προσφέρουν για την υποστήριξη του CAPEX. Αυτή η επιλογή αναμένεται να προκρίνει έργα με μικρότερη επενδυτική ενίσχυση.
Προθεσμία Λειτουργίας
Όποια κι αν είναι η τελική απόφαση για τον τρόπο επιλογής των έργων μέσω του διαγωνισμού, όλα τα φωτοβολταϊκά που θα προκριθούν πρέπει να είναι έτοιμα να λειτουργήσουν μέχρι τον Ιούνιο του 2026. Αυτή η προθεσμία ορίζεται από το RRF, το οποίο προσφέρει τις επιδοτήσεις για τις μπαταρίες.
Στήριξη στην Κοινωνική Πολιτική
Το πρόγραμμα «Απόλλων» εντάσσεται σε μία ευρύτερη στρατηγική κοινωνικής πολιτικής, που έχει ως στόχο την υποστήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων μέσω της μειωμένης ενεργειακής δαπάνης.
Ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα
Η ανάπτυξη του φωτοβολταϊκού χαρτοφυλακίου ενισχύει τη δέσμευση της Ελλάδας για αύξηση της ανανεώσιμης ενέργειας και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Συνεχιζόμενη Εξέλιξη στον Τομέα της Ενέργειας
Η εφαρμογή του προγράμματος θα σηματοδοτήσει ένα σημαντικό βήμα στην προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τις ενεργειακές ανάγκες των πολιτών.
Συμπεράσματα
Με την προώθηση του προγράμματος «Απόλλων», η Ελλάδα δείχνει έμπρακτα την προτεραιότητά της στη βιώσιμη ανάπτυξη και τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων μέσω της εύκολης πρόσβασης σε καθαρή, πράσινη ενέργεια. Η επόμενη περίοδος αναμένεται να φέρει σημαντικές εξελίξεις στον τομέα αυτό, υπογραμμίζοντας την ευαισθησία και τη δέσμευση της κυβέρνησης για την ενεργειακή αυτάρκεια.