Αγοράστε φωτοβολταϊκά online από το leditnow.gr και εξοικονομήστε ενέργεια με τις καλύτερες λύσεις για το σπίτι σας.

Η Eurobank επενδύει στην Ηλιακή Ενέργεια με Σημαντική Χρηματοδότηση

Η Eurobank έχει αναλάβει μια αποφασιστική πρωτοβουλία για την υποστήριξη της μετάβασης στη βιώσιμη ενέργεια, χρηματοδοτώντας φωτοβολταϊκά έργα της METLEN Energy & Metals συνολικής ισχύος 311,16MWp. Οι εγκαταστάσεις θα αναπτυχθούν στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Λάρισας, συμβάλλοντας έτσι στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Σύμβαση Χρηματοδότησης για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Η Eurobank και το Ελληνικό Δημόσιο έχουν υπογράψει σύμβαση χρηματοδότησης για την «Εγνατία Εκμετάλλευση και Διαχείριση Ακινήτων Μονοπρόσωπη Α.Ε.», θυγατρική της METLEN. Αυτή η συμφωνία περιλαμβάνει τη χορήγηση μακροπρόθεσμου δανείου ύψους €67,2 εκατ., το οποίο θα ενισχύσει τη χρηματοδότηση με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ).

54 Φωτοβολταϊκοί Σταθμοί σε Δύο Περιφέρειες

Με την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, θα ολοκληρωθούν 54 Φωτοβολταϊκοί (Φ/Β) Σταθμοί στην Ελλάδα. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε €221,5 εκατ., όπου τα €109,9 εκατ. προέρχονται από δανειακά κεφάλαια του ΤΑΑ. Το υπόλοιπο 20% του έργου, αξίας €44,3 εκατ., θα καλυφθεί από ίδια κεφάλαια της εταιρείας.

Προοπτική Ολοκλήρωσης και Περιβαλλοντικά Οφέλη

Τα έργα αυτά αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2025 και θα εγκαταστήσουν 504.588 Φ/Β πάνελ με τεχνολογία δύο όψεων (bifacial). Υπολογίζεται ότι η παραγωγή ενέργειας θα φτάσει τα 461,422 MWh, καλύπτοντας τις ανάγκες περίπου 46.142 νοικοκυριών και συμβάλλοντας στο 1,03% της εγχώριας ενεργειακής παραγωγής.

Μείωση Ανθρακικού Αποτυπώματος

Η λειτουργία των συγκεκριμένων Φ/Β σταθμών είναι επίσης σημαντική για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Εκτιμάται ότι θα αποτραπεί η εκπομπή 184.568 τόνων CO2 ετησίως, ενισχύοντας την περιβαλλοντική πολιτική της χώρας.

Εκδήλωση Χρηματοδότησης στα Γραφεία της Eurobank

Φόρουμ για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού έργου πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της Eurobank, με συμμετοχή αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένων του Διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, κ. Ορέστη Καβαλάκη, και του Chief Treasury & IR Officer της METLEN, κ. Χρήστου Γαβαλά.

Δηλώσεις για την Επένδυση

Ο κ. Ορέστης Καβαλάκης επισήμανε την στρατηγική σημασία της συμφωνίας, καθώς θα καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες 46.162 νοικοκυριών μέσω ανανεώσιμων πηγών. Το Ταμείο Ανάκαμψης στηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες που προάγουν τις ΑΠΕ και την ενεργειακή αυτονομία.

Η Στρατηγική της METLEN για Ανταγωνιστικότητα

Ο Chief Treasury & IR Officer της METLEN υπογράμμισε ότι τα φωτοβολταϊκά έργα είναι μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού της εταιρείας, στοχεύοντας στη παροχή ανταγωνιστικής ενέργειας για ιδία κατανάλωση και για τρίτους. Η συνεργασία με τη Eurobank είναι καθοριστική για την ολοκλήρωση ενός από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια φωτοβολταϊκών έργων στην Ελλάδα.

Στήριξη από την Eurobank

Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, κ. Κωνσταντίνος Βασιλείου, χαρακτήρισε τη συμφωνία ως μια σημαντική συναλλαγή που ενισχύει την εγχώρια παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Η Eurobank παραμένει πιστή στη δέσμευσή της για στήριξη τέτοιων έργων, προάγοντας την ενεργειακή μετάβαση της χώρας.

Μελλοντικές Στρατηγικές Συνεργασίες

Η Eurobank έχει θέσει ως στρατηγική προτεραιότητα την εξασφάλιση ολοκληρωμένων λύσεων για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Μέσω του δανειακού προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης, σκοπεύει να στηρίξει υγιή επιχειρηματικά σχέδια και να ενισχύσει την καινοτομία και την απασχόληση.

Επίλογος

Η συνεργασία μεταξύ Eurobank και METLEN για τη χρηματοδότηση φωτοβολταϊκών έργων είναι μια σημαντική εξέλιξη για την ανανεώσιμη ενέργεια στην Ελλάδα. Ενισχύει την ενεργειακή βιωσιμότητα, μειώνει το ανθρακικό αποτύπωμα και ανοίγει τον δρόμο για την ενεργειακή αυτονομία της χώρας, υπογραμμίζοντας την αφοσίωση όλων των εμπλεκομένων στην πράσινη μετάβαση.

πηγή