Φωτοβολταϊκά | Μια Πονεμένη Ιστορία (Αξίζει Ακόμα Να Επενδύσουμε;)

Φωτοβολταϊκά | Μια Πονεμένη Ιστορία (Αξίζει Ακόμα Να Επενδύσουμε;)

Η χρήση της ηλιακής ενέργειας έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, και μια από τις βασικές εφαρμογές αυτής της ενέργειας είναι οι φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις. Παρόλα αυτά, κάποιοι αναρωτιούνται αν αξίζει ακόμα να επενδύσουμε σε αυτήν την τεχνολογία. Ας ρίξουμε μια ματιά στην εξέλιξη των φωτοβολταϊκών και τις προοπτικές τους.

Η Ιστορία των Φωτοβολταϊκών

Οι φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις έχουν βασικά να κάνουν με τη μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική ενέργεια. Η ιδέα αυτή διατυπώθηκε για πρώτη φορά την δεκαετία του 1950, αλλά οι πρώτες εμπορικές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις εμφανίστηκαν μόλις τη δεκαετία του 1970. Αρχικά, η τιμή και η απόδοση των φωτοβολταϊκών κυττάρων ήταν αρκετά χαμηλές, αλλά με την πάροδο του χρόνου έχουν εξελιχθεί ταχύτατα.

Η Κατάσταση Σήμερα

Σήμερα, οι φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις έχουν φτάσει σε ένα υψηλό επίπεδο εξέλιξης. Οι τιμές έχουν πέσει δραματικά, ενώ η απόδοση έχει αυξηθεί σημαντικά. Αυτό οφείλεται κυρίως στην τεχνολογική πρόοδο και τη μείωση του κόστους παραγωγής των φωτοβολταϊκών συστημάτων. Επιπλέον, οι φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις προσφέρουν βιώσιμη, ανανεώσιμη ενέργεια που μπορεί να μειώσει την εξάρτησή μας από τις παραδοσιακές μορφές ενέργειας.

Οι Προοπτικές τους

Οι φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις έχουν ακόμα μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, καθώς η ζήτηση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξάνεται. Η επένδυση σε φωτοβολταϊκά μπορεί να είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για επιχειρήσεις και ιδιώτες. Επιπλέον, η τεχνολογία συνεχώς βελτιώνεται και υπάρχουν πολλές ερευνητικές προσπάθειες για την ανάπτυξη ακόμα πιο αποδοτικών κυττάρων και συστημάτων.

Τα Πλεονεκτήματα

Η επένδυση σε φωτοβολταϊκά έχει πολλά πλεονεκτήματα. Καταρχάς, παρέχει καθαρή, αειφόρο ενέργεια και μειώνει τις εκπομπές CO2. Επιπλέον, οι φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις μπορούν να εγκατασταθούν σε διάφορες τοποθεσίες, από κτίρια έως εργοστάσια ή ακόμα και σε οικιακή χρήση. Τέλος, η φωτοβολταϊκή ενέργεια μπορεί να επιτρέψει στους χρήστες να γίνουν αυτόνομοι σε ενέργεια και να μειώσουν το λογαριασμό τους.

Η Αξία της Επένδυσης

Ακόμα και αν η αρχική επένδυση σε φωτοβολταϊκά είναι σημαντική, αν πάρουμε υπόψην τις μειωμένες τιμές και την κατανομή των ενεργειακών αποθεμάτων, η τεχνολογία αυτή αξίζει την επένδυση. Με την εξοικονόμηση στον λογαριασμό της ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος, τα φωτοβολταϊκά αποτελούν μια βιώσιμη λύση για το μέλλον.

25 COMMENTS

  1. Το οτι ειναι καλυτερο που η δεη σταματησε να ειναι μονοπολιο κρατικο ειναι ψεμα.
    Απο την στιγμη που εδωσαν αδειες σε ιδιωτες απλα το ρευμα σε τιμη τριπλασιαστηκε και ισως και παραπανω.
    Σημερα στο ρευμα γινεται κυριολεκτικα πλιατσικο απο ολες τις εταιριες με την απατη του χρηματηστηριου ενεργειας.
    Αυτη ειναι η αληθεια οτιδηποτε αλλο ειναι απλα ψεμα καραμπινατο.

  2. Ξέχασες να αναφέρεις την συντήρηση που χρειάζονται τίς βλάβες που μπορούν να προκληθούν καθώς και τίς διάφορες κλοπές αφού μιλάμε για επένδυση και περιμένουμε κάποια απόδοση!

  3. https://youtu.be/1DaiuYIBUho?t=588
    Πλήρωσες 25000 ευρώ σε 7 χρόνια με 3575 ευρώ το χρόνο (αν όλα πάνε καλά και δεν έχει φθορές, η ΔΕΗ σε αποζημειώνει, κ.α.) βγάζεις ~25000 ενώ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΤΗ ΔΕΗ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ και δεν το αφαιρείς όπως παραπλανητικά δείχνεις.
    Αυτό το θεωρείς απόδοση 14%? Αν ναι, τότε το αρχικό κεφάλαιο διατηρείται στο ακέραιο; Τι να αυτά που λες ρε φίλε;
    Τα μεταχειρισμένα φωτοβολταικά των 200watt θα τα πουλήσεις μετά από 7 χρόνια σαν καινούργια ενώ π.χ έχουν βγει με 400! Για πέταμα σχεδόν είναι.

  4. Προσπαθω να παρακολουθησω τα βιντεο.
    Το οτι σε καθε σχεδον συλλαβη κανεις και μια κινηση με χερια ομους σωμα με αποσυντονιζει εντελως.
    Μονο εσυ το κανεις αυτο.
    Ποιος σε συμβουλεψε να το κανεις αυτο.
    Κουραζει.

  5. Αν εχεις ενα σπιτι στο χωριο το οποιο ειναι άδειο και βαλεις φωτοβολταϊκά θα μπορεις να πουλας μονο το ρευμα εφοσον δεν θες να κανεις χρηση γιατί δεν μενει κανεις εκει ;

  6. φιλε Χρηστο πολυ ωραιο το βιντεο κ βοηθαει πολυ κοσμο πιστευω…

    Ερωτηση ,2023..
    αφηνουμε επιδοτηση,χρηματοδοτηση …

    ΦΒ σε στεγη, αγορα με δανειο για NET-METERING (5.3Kw -με καλυπτουν…9500ευρω με εγκατασταση με ΦΠΑ…
    με το παραπανω παραδειγμα , η αιτηση που θα κανω για αδεια κ εγκατασταση ,εμπλεκεται στην ιδια διαδικασια που ανεφερες?Αρα μπορει να μεινω απ εξω? (αρα κανω την αιτηση με 500ευρω νμζ πλεον??
    κ μπορει να φαω πακετο?)

    ή αυτο παιζει μονο με την αδειοδοτηση/χρηματοδοτηση? -ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΦΒ ΠΑΡΚΑ ΣΕ ΧΩΡΑΦΙ?

    Σε ευχαριστω πολυ αδερφε μου

  7. Φιλε εκλαψα! Χαχαχ…
    Επεσες μεσα.. ειδικα με την κουτοπόνηρια,με την τραπεζα και με το cayenne, αυτα ακριβως με την σειρα εκανε Ο συγχωρεμενος ο μπαρμπας μου..ολο "εξυπναδες" εκανε!

  8. Η σύμβαση λέει ότι δεν τροποποιείται μονομερώς στο άρθρο 22. Είναι λάθος ότι κάποιος είχε το δικαίωμα να σου μειώσει την τιμή και παραγωγοί έχουν προσφύγει στα δικαστήρια για αυτό. Ο Ν.3468/2006 προέβλεπε ότι θα μπουν 700 MW Φ/Β και είναι το κράτος που έδωσε παραπάνω άδειες πήρε την αρμοδιότητα από τη ΡΑΕ για τα έργα έως 1 MW και την έδωσε στο ΔΕΔΔΗΕ που έδωσε περισσότερες άδειες και μετά δεν μπορούσαν να πληρώσουν όλα τα έργα. Η τιμή αυξάνόνταν με το 25% του πληθωρισμού και το σταμάτησαν νόμιμα γιατί ήταν με υπουργική απόφαση οπότε καταργήθηκε, δεν αναφερόνταν η αύξηση στις συμβάσεις. Ο ΔΕΔΔΗΕ δεν έχει δημοσιοποιήσει τα δεδομένα για τη χωρητικότητα κάθε γραμμής στο λαό αλλά αυτοί που έχουν γνωστούς στο ΔΕΔΔΗΕ τα γνωρίζουν. ΔΕν ανέφερες για τις έκτατκτες εισφορές που μπαίνουν συχνά και κράτησαν χρόνια και σταμάτησαν λόγω άρνησης της ΕΕ να τις ξαναδεχτεί.

  9. Φιλε μου σε ευχαριστω για το βιντεο. Ειμαι παθών με το αναξιωπιστο Ελλαδισταν και ειδικα με τους πολιτικους που το κυβερνουν ολων των κομματων!!!!! Εβαλα και εγω στην κεραμοσκεπη φωτοβολταικα το 2012 και το κοστος 25400€. Περιπου τον Μαιο με την υπογραφη της συμβασης με την ΔΕΗ επρεπε να πληρωσω και 1250€ για το τριφασικο ρολόι. Τέλη Ιουνιου η εγκατασταση εχει τελειωση και περιμενουμε ακομα το ρολοι της ΔΕΗ για να γινει η συνδεση. Σε συνεχη τηλ. στην τοπικη ΔΕΗ η απαντηση ειναι οτι δεν υπαρχουν διαθεσιμα ρολογια και ο κατασκευαστης αργει στην προμηθεια τους!!!!! Εγω ομως ειχα προκαταβαλει τα 1250€ και τους καλοκαιρινους μηνες που θα αποδιδαν τα φωτοβολταικα ηταν off . Τελικα το ρολοι τοποθετηθηκε οκτωβρη μηνα και εγινε η συνδεση. Οταν οι εθνοπατερες ψηφισαν στην βουλη για μειωση αυθερετη που δεν ηταν για ολους το ιδιο σε μενα εγινε μειωση απο 0,49 σε 0,29€/KWH. Δηλαδη 40% μειωση και οχι 20% οπως αναφερεις στο βιντεο. Επισης εαν η συνδεση λογω καθηστερησης της ΔΕΗ γινοταν αμεσα θα υπαγωμουν στο 2ο τριμηνο και η τιμη που θα επαιρνα θα ηταν λιγο μεγαλητερη (αλλη νεοελληνικη πολιτικαντικη εξυπναδα)!!!! Αυτη η μικρη διωρθωση για την μειωση της τιμης και για την "αξειωπιστια" του πολιτικου συστηματος απεναντι στους απλους πολιτες ,γιατι για μεγαλους ξερουμε πολυ καλα ποια ειναι η αντιμετώπιση. Ευχαριστω

  10. Καλησπέρα έβαλα πριν 11 χρόνια 10 κιλοβ στα κεραμίδια με 55 πωληση στη Δεη και ξαφνικά έτσι με το αποφασίζω και διατάζω το πηγανε 39 και έχω και συμβόλαιο

  11. κάποτε άξιζε αφού κλειδωνες και μια τιμή 0,46 την Kw τώρα πλέον σου αγοράζουν οσο θέλουν,και εκτός αυτού πολλοί νόμοι έχουν έρθει σε κορεσμό τα δίκτυα μεταφοράς οπότε σταματούν και οι άδειες..

  12. Ευτυχώς που ξεκαθάρισες ποιός κάνει τι στο χώρο της ενέργειας σ'αυτή τη @@@##$% που ζούμε το τελευταίο διάστημα, για να μη μπερδευόμαστε ποιον να βαράμε🤬🤬🤬