Σύμφωνα με μια μελέτη στην Ελλάδα, μόνο το 4% των σπιτιών χρησιμοποιεί ηλιακή ενέργεια. Πολλοί Έλληνες δεν εκμεταλλεύονται τα φωτοβολταϊκά συστήματα.

Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος είναι μια μοναδική ευκαιρία. Βοηθά στην ανάπτυξη της εναλλακτικής ενέργειας και προστατεύει τον πλανήτη μας.

Σύντομα, θα μάθετε πώς να εγκαταστήσετε φωτοβολταϊκό σύστημα. Έτσι, θα μπορείτε να εξοικονομείτε χρήματα στο ρεύμα. Θα μειώνετε τη χρήση ορυκτών καυσίμων και θα βοηθάτε στη φύλαξη της φύσης.

Κύρια Σημεία:

  • Μόλις το 4% των οικιακών καταναλωτών στην Ελλάδα εκμεταλλεύεται φωτοβολταϊκά συστήματα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων αυξάνει την ανεξαρτησία από το δίκτυο ηλεκτρισμού και προσφέρει οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.
  • Η Ελλάδα διαθέτει μεγάλη ηλιακή ακτινοβολία και την ευκαιρία να αξιοποιήσει πλήρως τη φωτοβολταϊκή ενέργεια.
  • Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος μειώνει το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος.
  • Ο οδηγός μας θα σας διαβεβαιώσει ότι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος είναι εφικτή και προσβάσιμη για όλους.

Τι είναι τα Φωτοβολταϊκά Συστήματα

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα χρησιμοποιούν την ηλιακή ακτινοβολία. Μετατρέπουν αυτό το φώς σε ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό βασίζεται στη φωτοβολταϊκή τεχνολογία που χρησιμοποιεί φωτοβολταϊκά πάνελ.

Η χρήση φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων έχει πολλά οφέλη.> Παράγουν οικολογική ενέργεια και μειώνουν την εξάρτηση από τα παραδοσιακής τύπου ενέργειας.

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα κατασκευάζονται να εκμεταλλεύονται την ηλιακή ενέργεια. Μέσα από φωτοβολταϊκούς πίνακες, αντιστροφείς, ηλεκτροαποθηκευτές και πίνακα ελέγχου, μετατρέπουν το φως σε ηλεκτρική ενέργεια.

Οφέλη από τη χρήση Φωτοβολταϊκών Συστημάτων

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα είναι πολύ χρήσιμα. Είναι καθαρά και προστατεύουν το περιβάλλον. Μειώνουν τις επιβλαβείς εκπομπές και την υγρασία στην ατμόσφαιρα.

Σας βοηθούν να φάτε ποτέ το ενέργεια. Έτσι, δεν θα ξεμείνετε ποτέ από ρεύμα. Επίσης, το κόψιμο του λογαριασμού του ρεύματος είναι ασύγκριτο.

Με τα φωτοβολταϊκά, διασφαλίζετε την ενέργειά σας. Δεν θα πέσετε θύμα διακοπής ρεύματος. Είστε αυτόνομοι από το κεντρικό δίκτυο ρεύματος.

Είδη Φωτοβολταϊκών Συστημάτων

Υπάρχουν πολλά είδη φωτοβολταϊκών συστημάτων. Κάθε ένα έχει μοναδικά χαρακτηριστικά. Η επιλογή σας θα στηριχτεί σε τοπικές ανάγκες και προϋπολογισμό.

Υπάρχουν τρία κύρια είδη:

  1. Τα μονοκρυσταλλικά είναι αποδοτικότερα αλλά ακριβότερα. Ιδανικά για μικρούς χώρους.
  2. Τα πολυκρυσταλλικά είναι οικονομικότερα αλλά λιγότερο αποδοτικά. Καλή λύση για λειτουργικότητα με μικρότερο κόστος.
  3. Τα άμορφα είναι οικονομικά και εύκαμπτα αλλά λιγότερο αποδοτικά. Ταιριάζουν σε έργα με μικρές ανάγκες ισχύος.

Δείτε τα παρακάτω:

Είδος Απόδοση Κόστος Εύκαμπτοτητα
Μονοκρυσταλλικά Υψηλή Υψηλό Χαμηλή
Πολυκρυσταλλικά Μέτρια Μεσαίο Μέτρια
Άμορφα Χαμηλή Χαμηλό Υψηλή

Τα παραπάνω δεδομένα είναι υποκειμενικά. Διαφορετικά μοντέλα μπορεί να διαφέρουν.

Τα φωτοβολταϊκά προσφέρουν καθαρή ενέργεια. Η επιλογή σας εξαρτάται από τις ανάγκες σας. Συμβουλευτείτε επαγγελματία για καλύτερη ενημέρωση.

Τοποθέτηση Φωτοβολταϊκών Συστημάτων

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα τοποθετούνται σε διάφορα μέρη. Επιλέγονται ανάλογα με τι χώρο έχει ο κάθε χρήστης. Οι βασικές τοποθεσίες είναι:

1. Οικόπεδα

Σε μεγάλα οικόπεδα βάζουμε φωτοβολταϊκά συστήματα. Εκεί βρίσκεται ένας καλός χώρος για πάνελ. Αυτό είναι καλή επιλογή για μεγάλες πλαγιές, όπως πάρκα ηλιακής ενέργειας. Έτσι, τα πάνελ παίρνουν τον περισσότερο ήλιο που χρειάζονται.

2. Στέγες (επίπεδες και κεκλιμένες)

Οι στέγες είναι επιλογή που πολλοί κάνουν. Μπορεί να είναι είτε επίπεδες είτε κεκλιμένες. Και στις δύο, τα πάνελ τοποθετούνται επάνω. Οι στέγες που κλίνουν καλύπτονται καλύτερα από τον ήλιο. Οι επίπεδες στέγες, όμως, είναι ευκολότερες στην τοποθέτηση. Συνήθως, εκεί βλέπουν αρκετό ήλιο να φωτίζει τα πάνελ.

3. Προσόψεις κτιρίων

Εναλλακτική επιλογή είναι οι προσόψεις των κτιρίων. Αυτό συμβαίνει όταν δεν υπάρχει πολύς χώρος. Χρησιμοποιούμε τις κάθετες επιφάνειες των κτιρίων για τα πάνελ. Έτσι, αυτά μπορούν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.

Τοποθετώντας τα φωτοβολταϊκά συστήματα σωστά, έχουμε καλύτερη απόδοση. Αυτό εξασφαλίζει να λειτουργούν αποτελεσματικά τα συστήματα.

Παράδειγμα Πίνακα

Δες τον παρακάτω πίνακα με τις διαφορετικές τοποθεσίες:

Τοποθεσία Πλεονεκτήματα
Οικόπεδα Μέγιστη έκθεση στον ήλιο, ιδανική για μεγάλες εγκαταστάσεις
Στέγες (επίπεδες και κεκλιμένες) Εύκολη εγκατάσταση, κατάλληλο για μικρές και μεσαίες εγκαταστάσεις
Προσόψεις κτιρίων Αξιοποίηση περιορισμένου χώρου, εναλλακτική λύση

Αυτός ο πίνακας μας δείχνει τις επιλογές που έχουμε. Μπορούμε να βάλουμε φωτοβολταϊκά συστήματα όπου νομίζουμε εμείς πως ταιριάζουν καλύτερα.

Αυτόνομο ή Συνδεδεμένο Σύστημα

Ένα φωτοβολταϊκό σύστημα μπορεί να είναι ανεξάρτητο ή συνδεδεμένο. Το ανεξάρτητο σύστημα καλύπτει τις ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας του χρήστη. Χρησιμοποιεί μια μονάδα αποθήκευσης ενέργειας επίσης.

Ένα συνδεδεμένο σύστημα χρησιμοποιεί το κεντρικό δίκτυο σε συνδυασμό με τη φωτοβολταϊκή ενέργεια.

Ο χρήστης επιλέγει ανάλογα με τις δικές του ανάγκες. Ένα αυτόνομο σύστημα είναι ανεξάρτητο. Δεν εξαρτάται από το κεντρικό ηλεκτρικό δίκτυο και τις τιμές που αυτό έχει.

Τα αυτόνομα συστήματα έχουν μονάδα αποθήκευσης. Έτσι, διασφαλίζουν παροχή ενέργειας σε όλες τις συνθήκες. Αυτή η παροχή περιλαμβάνει και τις νυχτερινές ή θολές μέρες.

Συνδεμένο σύστημα τίθεται ως επιπλέον πηγή ενέργειας. Χρησιμοποιείται άμεσα από τον χρήστη. Η υπόλοιπη ενέργεια μεταφέρεται στο δίκτυο.

Αυτό βοηθά τον καταναλωτή να εξοικονομεί ενέργεια. Για να συνδεθεί το σύστημα στο δίκτυο, πρέπει να ακολουθεί όλες τις αναγκαίες τεχνικές.

Πλεονεκτήματα του Αυτόνομου Συστήματος:

  • Αυτονομία από το κεντρικό ηλεκτρικό δίκτυο
  • Αποθήκευση ενέργειας για χρήση κατά τις νυχτερινές ή θολές μέρες
  • Ανεξαρτησία από αυξήσεις του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας
  • Μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων και των αερίων του θερμοκηπίου

Πλεονεκτήματα του Συνδεδεμένου Συστήματος:

  • Εξοικονόμηση στο ηλεκτρικό λογαριασμό μέσω της χρήσης φωτοβολταϊκής ενέργειας
  • Δυνατότητα αξιοποίησης της φωτοβολταϊκής ενέργειας σε συνδυασμό με το κεντρικό ηλεκτρικό δίκτυο
  • Μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

Η Έκθεση των Φωτοβολταϊκών Συστημάτων

Η έκθεση των φωτοβολταϊκών παιζει σημαντικό ρόλο στην απόδοσή τους. Για να λειτουργήσουν καλύτερα, τα πάνελ χρειάζονται πολύ ηλιακή ακτινοβολία. Η τοποθέτηση τους πρέπει να γίνει χωρίς εμπόδια από δέντρα και κτίρια που ρίνουν σκιά.

Μία πολύπλοκη σκιά μπορεί να χαμηλώσει την παραγωγή ενέργειας. Επίσης, η κλίση των πανελών είναι σημαντική. Επηρεάζει την εύρεση του ηλιακού φωτός και έτσι την απορρόφησή του.

“Η έκθεση των φωτοβολταϊκών συστημάτων είναι ο κύριος παράγοντας για την αποτελεσματική τους λειτουργία. Πρέπει να προσέχουμε τοποθέτηση και κλίση για να μεγιστοποιήσουμε την απορρόφηση της ηλιακής ακτινοβολίας.” – Δημήτρης Αντωνίου, ειδικός στη φωτοβολταϊκή ενέργεια

Η κατεύθυνση και η γεωγραφική θέση επηρεάζουν την έκθεση. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα, καλή κλίση είναι 30° προς το Νότο. Έτσι αξιοποιούμε καλύτερα την ηλιακή ακτινοβολία.

Η κατάλληλη έκθεση βοηθά στην απόδοση των πανελών. Τοποθετείστε τα μακριά από σκιές και με σωστή κλίση. Αυτό θα σας δώσει καλύτερη απόδοση και αντοχή στο μέλλον.

Παράμετρος Ένδειξη
Ποικιλία πανελ Πολυκρυσταλλικά
Κατεύθυνση Νότος
Κλίση 30°
Περιοχή Αθήνα

Αυξήστε την Απόδοση με την Κατάλληλη Έκθεση

Η κατάλληλη έκθεση βελτιώνει πολλούς παράγοντες. Περιλαμβάνει την παραγωγή ενέργειας, απόδοση και διάρκεια ζωής. Αποφύγετε σκιές και εμπόδια για ομοιόμορφη έκθεση.

Θυμηθείτε επίσης να καθαρίζετε τα πάνελ από σκόνη. Έτσι εξασφαλίζετε την μέγιστη απόδοση και λειτουργία τους.

Συμπέρασμα

Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων είναι μια καλή ιδέα. Είναι και οικολογική και οικονομική λύση. Αυτή η λύση βοηθά στην παραγωγή εναλλακτικής ενέργειας.

Με τα φωτοβολταϊκά πάνελ, μειώνετε την εξάρτησή σας από το ηλεκτρικό δίκτυο. Βοηθάτε επίσης στην προστασία του περιβάλλοντος. Είναι σημαντικό να επιλέξετε το σωστό σύστημα και να το εγκαταστήσετε σωστά.

Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι τα Φωτοβολταϊκά Συστήματα;

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα χρησιμοποιούν τον ήλιο για να φτιάχουν ρεύμα.Στεγάζονται σε πάνελ που βάζουμε σε πολλές τοποθεσίες, όπως σε οικόπεδα και κτίρια.

Ποια είναι τα οφέλη από τη χρήση Φωτοβολταϊκών Συστημάτων;

Μας βοηθούν να καίμε λιγότερο άνθρακα, μειώνοντας τη βλάβη στο περιβάλλον.Εξοικονομούν και χρήμα σε ηλεκτρικό ρεύμα. Σου επιτρέπουν επίσης να μην εξαρτάσαι μόνο από το κεντρικό δίκτυο.

Ποια είναι τα είδη Φωτοβολταϊκών Συστημάτων;

Υπάρχουν τρία είδη: μονοκρυσταλλικά, πολυκρυσταλλικά και άμορφα.Κάθε είδος έχει δικά του χαρακτηριστικά και ικανότητες. Η επιλογή γίνεται με βάση το τι χρειαζόμαστε και τα λεφτά μας.

Πώς γίνεται η τοποθέτηση Φωτοβολταϊκών Συστημάτων;

Βάζουμε τα πάνελ σε όποιον χώρο έχουμε.Πρέπει όμως ο χώρος να τον βλέπει το ήλιο καλά και να μην έχει σκιές.

Πώς λειτουργούν τα Φωτοβολταϊκά Συστήματα;

Βάζουμε τα πάνελ σε χώρους που χτυπάει ο ήλιος.Αυτά μετατρέπουν το φως σε Ϸεμα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνοι μας ή να δώσουμε στο δίκτυο.

Πόσο σημαντική είναι η έκθεση των Φωτοβολταϊκών Συστημάτων;

Η καλή έκθεση στον ήλιο είναι must.Πρέπει τοποθέτουμε τα πάνελ χωρίς σκιές να ρυσμπίζουμε. Προσαρμόζουμε και την κλίση τους για μέγιστη απορρόφηση φωτός.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here