Τα φωτοβολταϊκά πάνελ είναι μια καλή λύση για θέρμανση. Μπορούν να καλύπτουν μέρος της ηλεκτρικής μας κατανάλωσης. Αν παραγάμε περισσότερη ενέργεια, μπορούμε να τη δίνουμε σε άλλους και να κάνουμε οικονομία.

Αυτή η εναλλακτική λύση είναι πολύ χρήσιμη. Μειώνει τα έξοδά μας και μας βοηθά να μην εξαρτώμαστε από άλλους για τον θερμανση.

Στην Ελλάδα, οι ιδιοκτήτες μπορούν να μειώσουν τα έξοδα τους χάρη στα φωτοβολταϊκά. Αυτά τα συστήματα μας βοηθούν να είμαστε ανεξάρτητοι και μειώνουν την ρρήξη του φυσικού μας περιβάλλον.

Για να επιλέξουμε το καλύτερο σύστημα, χρειαζόμαστε ειδικές γνώσεις. Συνιστάται να ζητήσουμε συμβουλές από ειδικούς.

Η Eversun προσφέρει υπηρεσίες εγκατάστασης. Προσφέρουν δωρεάν αξιολόγηση για όσους ενδιαφέρονται, προσφέροντας προσωποποιημένες και φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις.

Η αντλία θερμότητας: Ο συνδυασμός με τα φωτοβολταϊκά

Η αντλία θερμότητας είναι μια καλή λύση για να ζεστάνουμε τα σπίτια μας. Μας βοηθάει να εξοικονομήσουμε ενέργεια. Επίσης, μειώνει την ανάγκη μας για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Και για να γίνουμε ακόμη πιο αποδοτικοί, συνδυάζουμε την αντλία με φωτοβολταϊκά. Η ηλιακή ενέργεια που μας δίνουν, μετατρέπεται σε ρ Strom. Με αυτόν τον τρόπο, χρησιμοποιούμε την ενέργεια για τη θέρμανση και τα ηλεκτρικά μας σκεύη.

Αντλίες θερμότητας έχουν υψηλό βαθμό απόδοσης (COP) 2 έως 5. Είναι καλύτερες από τους λέβητες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Με τη βοήθειά τους και των φωτοβολταϊκών, ζεσταίνουμε αποδοτικά τα σπίτια μας. Έτσι μειώνουμε το ρεύμα που πληρώνουμε.

Η αποδοτικότητα της αντλίας θερμότητας

Μια αντλία θερμότητας είναι σούπερ αποδοτικό σύστημα. Για κάθε μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιεί, βγάζει πολλά φορές περισσότερη θερμική ενέργεια. Αυτό φαίνεται στο COP που μπορεί να είναι μεταξύ 3 και 4,5. Ένας υψηλός COP δείχνει ότι καίει λίγη ενέργεια αλλά θερμαίνει πολύ.

Ας πάρουμε ένα παράδειγμα με COP 4,0. Καίει μόνο 1kW για να μεταφέρει 3kW θερμότητα. Έτσι, δίνει συνολικά 4kW θερμότητα.

Επίσης, είναι τέλεια να συνδυαστεί με την ενέργεια από τον ήλιο. Έτσι, με αντλία και ηλιακά πάνελ μπορεί να αυξηθεί ο COP. Μπορεί να φτάσει μέχρι τέσσερις μονάδες επιπλέον θερμότητα για κάθε μονάδα ενέργειας.

Η ευελιξία των αντλιών θερμότητας

Οι αντλίες θερμότητας είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Ανταπεξέχονται σε κάθε καιρό χάρη στην τεχνολογία τους. Παρέχουν θέρμανση σε όλες τις εποχές.

Για αραιό κλίμα, είναι ο επιλογή. Χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια. Σε πολύ ψυχρά μέρη, εξασφαλίζουν ζεστασιά κάτω από το μηδέν.

Τα νέα μοντέλα είναι κατάλληλα για τα ψύχρα. Λειτουργούν ακόμη κλπ όταν είναι πολύ κρύο. Είναι αξιόπιστα και αποδοτικά.

Οι γεωθερμικές αντλίες εκμεταλλεύονται τη θερμότητα του εδάφους. Αυτό εξασφαλίζει θέρμανση σε πολύ κρύα μέρη. Είναι ιδανικές για σπίτια και κτίρια σε ψύχρα.

Επιπλέον, τα φωτοβολταϊκά μας βοηθούν να εξοικονομάμε. Μαζί με μια αντλία, εξοικονομούμε ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό μειώνει την κατανάλωση.

Οι αντλίες θερμότητας και τα φωτοβολταϊκά είναι επιδοτούμενα. Υπάρχουν κρατικά προγράμματα στήριξης. Αυτό βοηθάει στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Άλλες εναλλακτικές λύσεις για την ηλιακή ενέργεια

Πέρα από τα φωτοβολταϊκά και τις αντλίες θερμότητας, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να χρησιμοποιήσουμε την ήλιο. Αυτοί περιλαμβάνουν τους παραβολικούς γουρνούς, τους ηλιακούς πύργους και τους ηλιακούς συλλέκτες.

Οι παραβολικοί γουρνοί και οι ηλιακοί πύργοι μπορούν να βοηθήσουν στην παραγωγή ρραμής. Χρησιμοποιούν την ηλιακή ακτινοβολία για να δημιουργία μεγάλες θερμοκρασίες. Αυτές μετατρέπονται σε ρραμική ενέργεια μέσω μηχανών ή γεννητριών. Επίσης, είναι χρήσιμοι για βιομηχανικές χρήσεις που χρειάζονται υψηλές θερμοκρασίες.

Οι επίπεδοι συλλέκτες χρησιμεύουν για να ζεσταίνουν χώρους και νερό. Είναι απλοί και εύκολοι στη χρήση. Οι εκκενωμένοι, από την άλλη, είναι καλύτεροι σε κρύα και συννεφιασμένα μέρη επειδή κρατάνε τη ζέστη καλύτερα.

Επιλογή της κατάλληλης λύσης

Όταν επιλέγουμε λύση για ηλιακή ενέργεια, κοιτάμε τι χρειαζόμαστε. Βλέπουμε επίσης τον χώρο μας. Φωτοβολταϊκά συστήματα σε πέργκολες είναι μια καλή επιλογή λόγω της νέας τεχνολογίας και των χαμηλών τιμών τους.

Το κόστος αυτών των συστημάτων εξαρτάται από πολλά πράγματα. Το μέγεθός τους και η ποιότητα των υλικών παίζουν ρολία. Επίσης, οι τιμές μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη μάρκα των πανελ και την απόδοσή τους.

Κάποιοι παράγοντες επηρεάζουν την ενασχόληση από τις συσκευές αυτές. Η θέση και η γωνία είναι σημαντικοί. Εκτός από εξοικονόμηση ενέργειας, προστατεύουν και το περιβάλλον. Προσφέρουν και άλλα οφέλη, όπως μικρότερο κόστος θέρμανσης.

Η ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας έχει αλλάξει και τους κανόνες. Χρειάζεται νέα νομοθεσία για την τοποθέτησή τους. Αυτή η νομοθεσία πρέπει να είναι σύμφωνη με τις απαιτήσεις των κανονισμών και των αδειών.

Τα φωτοβολταϊκά σε πέργκολες αποτελούν καλή επιλογή. Το κόστος τους μεταξύ 3.000€ και 10.000€ αν αγοράζετε μόνοι σας. Αν είναι συνδεδεμένα στο δίκτυο, οι τιμές ξεκινούν από 134.500€. Συχνά, αυτό σημαίνει εξοικονόμηση χρημάτων.

Συμπέρασμα

Το φωτοβολταϊκό για θέρμανση είναι μια καλή εναλλακτική λύση. Με σχεδόν 20-25% απόδοση, βοηθάμε στο να μειώνεται το κόστος ενέργειας. Επίσης, βοηθάμε στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η σύνδεση τους με αντλία θερμότητας μας βοηθάει να είμαστε αυτόνομοι στην ενέργεια. Έτσι καλύπτουμε τις ανάγκες μας, θερμάννοντας το σπίτι μας και παίρνοντας ρλεκτρική ενέργεια με φιλικό τρόπο.

Τα ηλιακά συστήματα θέρμανσης και ψύξης έχουν πολύ καλύτερη απόδοση, περίπου 60%. Αυτό μας παρέχει θερμό νερό, χωρίς να ξοδεύουμε πολλή ενέργεια.

Είναι πιο απλή τεχνολογία και φθηνότερη λύση απ’ τα φωτοβολταϊκά. Βαθμολογείκε πιο εύκολα στην παραγωγή θερμότητας.

Εν προόπτου ύφεσης, επιλέγοντας φωτοβολταϊκό βοηθάμε το περιβάλλον. Προστατεύουμε την ενέργεια που έχουμε ανάγκη.

Η εναλλακτική αυτή λύση είναι σημαντική και οφείλουμε να την εφαρμόσουμε. Είναι και βιώσιμη, και περιβαλλοντικά φιλική.

FAQ

Τι είναι τα φωτοβολταϊκά πάνελ;

Τα φωτοβολταϊκά πάνελ μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική. Μπορούν να καλύψουν μέρος της ηλεκτρικής κατανάλωσης ενός σπιτιού.

Μπορώ να πουλήσω την υπερπαραγόμενη ενέργεια που παράγω με τα φωτοβολταϊκά πάνελ;

Αν παράγετε περισσότερη ενέργεια από αυτή που χρειάζεστε, μπορείτε νια τη δίνετε στο δίκτυο. Έτσι, κερδίζετε πιστώσεις στον λογαριασμό σας.

Ποια είναι η αποδοτικότητα μιας αντλίας θερμότητας;

Ο συντελεστής απόδοσης (COP) κυμαίνεται από 3 έως 4,5. Δείχνει ότι κατανώγει λίγη ενέργεια και παράγει πολλή θερμική ενέργεια.

Οι αντλίες θερμότητας λειτουργούν σε όλα τα κλίματα;

Ναι, οι αντλίες θερμότητας είναι κατάλληλες για κάθε κλίμα. Λειτουργούν αποτελεσματικά ακόμα και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις για την ηλιακή ενέργεια;

Εκτός από φωτοβολταϊκά και αντλίες θερμότητας, υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές. Μερικές είναι συστοιχίες παραβολικής γούρνας και ηλιακοί πύργοι.

Πώς μπορώ να επιλέξω την κατάλληλη λύση για την ηλιακή ενέργεια;

Για την καλύτερη λύση στην ηλιακή ενέργεια, σκεφτείτε τι χρειάζεστε και τι χώρους έχετε. Αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Πώς μπορώ να μειώσω το κόστος ενέργειας;

Φωτοβολταϊκά, αντλίες θερμότητας και άλλε εναλλακτικές σας βοηθούν να μειώσετε κόστη. Επιτυγχάνετε επίσης ενεργειακή αυτονομία αυτόν τον τρόπο.

Σύνδεσμοι πηγών