Αγοράστε φωτοβολταϊκά online από το leditnow.gr και εξοικονομήστε ενέργεια με τις καλύτερες λύσεις για το σπίτι σας.

Δημόσια και Ιδιωτική Συνεργασία για Ενεργειακή Αναβάθμιση

Σημαντικά βήματα πορείας για την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα πραγματοποιούνται με την υπογραφή μιας νέας σύμβασης χρηματοδότησης από την Eurobank και το Ελληνικό Δημόσιο. Το έργο αφορά την εταιρεία “Εγνατία Εκμετάλλευση και Διαχείριση Ακινήτων Μονοπρόσωπη Α.Ε.”, θυγατρική της METLEN Energy & Metals, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Ελλάδα 2.0”.

Στρατηγικός Σχεδιασμός για 54 Φωτοβολταϊκούς Σταθμούς

Η νέα χρηματοδότηση, με συνολικό προϋπολογισμό €221,5 εκατ., θα συμβάλει στην ολοκλήρωση της κατασκευής 54 Φωτοβολταϊκών σταθμών στις Περιφερειακές Ενότητες (Π.Ε.) Θεσσαλονίκης και Λάρισας. Οι σταθμοί αυτοί θα έχουν ονομαστική ισχύ 311,16 MWp.

Δάνειο και Πόροι για Υλοποίηση

Η Eurobank παρέχει μακροπρόθεσμο δάνειο συνολικού ύψους €67,2 εκατ., το οποίο σε συνδυασμό με δανειακά κεφάλαια ύψους €109,9 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του επενδυτικού έργου. Το 20% του έργου, που ανέρχεται σε €44,3 εκατ., θα χρηματοδοτηθεί από ίδια κεφάλαια της Εταιρείας.

Η Προοπτική Ολοκλήρωσης το 2025

Με την ολοκλήρωση των κατασκευών, οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί αναμένεται να λειτουργήσουν το 2025. Στις περιοχές Θεσσαλονίκης και Λάρισας θα εγκατασταθούν 504.588 Φ/Β πλαίσια νέας τεχνολογίας που επιτρέπουν την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας από πολλές πλευρές (bifacial).

Οφέλη από την Παραγωγή Ενέργειας

Η αναμενόμενη ετήσια παραγωγή ενέργειας από τους σταθμούς υπολογίζεται να φθάνει τα 461,422 MWh, ικανή να καλύψει τις ανάγκες 46.142 νοικοκυριών. Αυτή η ενέργεια αναμένεται να συμβάλλει σχεδόν στο 1,03% της συνολικής εγχώριας παραγωγής ενέργειας.

Περιβαλλοντικά Οφέλη

Μία από τις σημαντικές συνέπειες των Φ/Β σταθμών θα είναι η αποτροπή εκπομπής 184.568 τόνων CO2 ετησίως, ενισχύοντας την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την καθαρή ενέργεια.

Η Εκδήλωση Υπογραφής

Η υπογραφή της σύμβασης έγινε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα Eurobank Headquarters, με τη συμμετοχή σημαντικών προσώπων από το Ταμείο Ανάκαμψης και τη METLEN, όπως ο Διοικητής της ΕΥΣΤΑ, κ. Ορέστης Καβαλάκης, και ο Chief Treasury & IR Officer της METLEN, κ. Χρήστος Γαβαλάς.

Δηλώσεις Θέσεων

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Καβαλάκης υπογράμμισε ότι η επένδυση αυτή στοχεύει στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών περισσότερων από 46.162 νοικοκυριά, προάγοντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η Στρατηγική της METLEN

Ο κ. Γαβαλάς επεσήμανε ότι τα έργα αυτά εντάσσονται στον στρατηγικό σχεδιασμό της METLEN, με σκοπό την παροχή ανταγωνιστικής ενέργειας. Η χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας φέρνει σημαντική πρόοδο στην ολοκλήρωση ενός μεγάλου χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων.

Στηρίξεις από Eurobank

Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, κ. Κωνσταντίνος Βασιλείου, δήλωσε ότι η συμφωνία αυτή επενδύει στη παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση της Eurobank για ενεργειακή μετάβαση.

Ολιστικό Σχέδιο Ανάπτυξης

Η Eurobank επισημαίνει τη στρατηγική της προτεραιότητα στη στήριξη ελληνικών επιχειρήσεων, προκειμένου να υλοποιηθούν βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια που προάγουν την απασχόληση και την καινοτομία.

Συμπέρασμα

Η υπογραφή της συγκεκριμένης σύμβασης μεταξύ Eurobank και METLEN δεν είναι μόνο ένα βήμα προς την ολοκλήρωση των έργων, αλλά και μία αποφασιστική κίνηση προς τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας μας, προάγοντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και προστατεύοντας το περιβάλλον για τις επόμενες γενιές.

πηγή