Νέο Πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά για Επιχειρήσεις» Ξεκινά Σύντομα
Μέσα στις επόμενες ημέρες, αναμένεται η έναρξη του εκσυγχρονισμένου προγράμματος «Φωτοβολταϊκά για επιχειρήσεις». Όπως φαίνεται, το πρόγραμμα δεν θα επιβραβεύει απευθείας την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, αλλά θα λειτουργήσει ως «όχημα» για την προώθηση της αποθήκευσης ενέργειας, επιδοτώντας αποκλειστικά τη προμήθεια και εγκατάσταση μπαταριών.
Οικονομικό Πλαίσιο του Προγράμματος
Με προϋπολογισμό γύρω στα 160 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το πρόγραμμα στοχεύει να βοηθήσει επιχειρήσεις κάθε μεγέθους και τομέα να προσθέσουν μπαταρίες με συνολική ισχύ που υπολογίζεται τουλάχιστον στα 380 MW, με πιθανότητα να φτάσουν τα 500 MW.
Προϋποθέσεις Συμμετοχής
Ωστόσο, οι εταιρείες που δεν πληρούν τα κριτήρια του «μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης» (Do No Significant Harm – DNSH), όπως οι μεταλλευτικές, αποκλείονται από το πρόγραμμα. Επιλέξιμες είναι όσες δεν έχουν ήδη ξεκινήσει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ή έχουν εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό αλλά δεν έχουν προσθέσει τη μπαταρία.
Ποσοστά Επιδότησης
Το πρόγραμμα θα επιχορηγεί ποσοστό επί των δαπανών για την προμήθεια και εγκατάσταση του συστήματος αποθήκευσης. Η επιδότηση θα κυμαίνεται ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης: 30% για μεγάλες, 40% για μεσαίες και 50% για μικρές επιχειρήσεις, με ανώτατο όριο επιδότησης τα 400.000 ευρώ.
Επικουρικές Δαπάνες
Επιπλέον, οι υποστηρικτικές δαπάνες, όπως η μελέτη και διαστασιολόγηση του συστήματος και η διασύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο, θα επιδοτούνται με ποσοστό 50% για όλες τις επιχειρήσεις.
Κατανομή του Προϋπολογισμού
Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), περίπου 100 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού θα διατεθούν για μπαταρίες πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, ενώ τα υπόλοιπα 60 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για τις μεσαίες και μεγάλες.
Ενεργειακή Αυτονομία με Μπαταρίες
Αυτές οι εταιρείες που θα επιδοτηθούν θα μπορούν να αποθηκεύουν ηλεκτρική ενέργεια από το δίκτυο κατά τις μεσημεριανές ώρες, όταν οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος είναι χαμηλές. Έτσι, θα μπορούν να τη χρησιμοποιούν όταν οι τιμές ανεβαίνουν, μειώνοντας έτσι το ενεργειακό τους κόστος.
Στρατηγικές Κάλυψης των Ενεργειακών Αναγκών
Οι ανάγκες τους σε ενέργεια θα μπορούν να καλύπτονται είτε από φωτοβολταϊκά ήδη εγκατεστημένα είτε από νέα, που θα τοποθετήσουν χωρίς επιδότηση και θα λειτουργούν με net-billing ή virtual net-billing. Μια εναλλακτική είναι η σύναψη διμερούς συμβολαίου αγοραπωλησίας πράσινου ρεύματος (PPAs) με παραγωγούς Ανανεώσιμης Ενέργειας.
Συμπεράσματα και Προοπτικές
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εκτιμάται ότι θα ενισχύσει σημαντικά τη μετάβαση των ελληνικών επιχειρήσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμβάλλοντας στην ηλεκτροπαραγωγή με φιλικότερο προς το περιβάλλον τρόπο. Οι επιχειρήσεις καλούνται να εκμεταλλευθούν τις δυνατότητες που προσφέρει το πρόγραμμα, ώστε να εξασφαλίσουν οικονομικές και περιβαλλοντικές ωφέλειες.
Νέα και Εξελίξεις στην Οικονομία
Διαβάστε επίσης:
- Unilever: Αυξήθηκαν κατά 4,5% τα έσοδα το τρίτο τρίμηνο
- Γιατί καθυστερούν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία
- ΕΥ: Ανθεκτική η δραστηριότητα IPOs στα διεθνή χρηματιστήρια παρά τις προκλήσεις
Για περισσότερες έγκυρες ειδήσεις, επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα.
Αυτό το άρθρο έχει γραφτεί με στόχο να είναι ενημερωτικό, σαφές και να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά για Επιχειρήσεις», συνδυάζοντας SEO βέλτιστες πρακτικές για υψηλότερη κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης.