Αγοράστε φωτοβολταϊκά online από το leditnow.gr και εξοικονομήστε ενέργεια με τις καλύτερες λύσεις για το σπίτι σας.

Η παράταση στους διαγωνισμούς φωτοβολταϊκών της ΔΕΠΑ Εμπορίας: Νέα δεδομένα στην αγορά

Σε νέα προθεσμία οι διαγωνισμοί: Η ΔΕΠΑ Εμπορίας ανακοίνωσε την παράταση των διαγωνισμών για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 500 MW. Η αρχική ημερομηνία για την υποβολή προσφορών, που είχε οριστεί για σήμερα 12 Σεπτεμβρίου, μεταφέρθηκε στο 27 Σεπτεμβρίου. Αυτή η κίνηση είναι αποτέλεσμα του αυξανόμενου ενδιαφέροντος από κατασκευαστικές εταιρείες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στα έργα.

Οικονομικές λεπτομέρειες των διαγωνισμών: Ο πρώτος διαγωνισμός έχει προϋπολογισμό 239,8 εκατ. ευρώ, ενώ ο δεύτερος ανέρχεται σε 56,9 εκατ. ευρώ. Αυτά τα έργα εντάσσονται στο συνολικό χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών της North Solar, μια εταιρεία που εξαγοράστηκε από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας πριν από περίπου δύο χρόνια.

Χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων: Η χρηματοδότηση αυτών των έργων προέρχεται από μια πιστωτική γραμμή 395 εκατ. ευρώ που έχει ανοίξει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Αυτό εντάσσεται σε μια στρατηγική ανάπτυξης ενός ευρύτερου πράσινου χαρτοφυλακίου από την εταιρεία.

Αναμένοντας τις συμβάσεις: Η ΔΕΠΑ Εμπορίας στοχεύει οι συμβάσεις για τα έργα να υπογραφούν το φθινόπωρο, με την κατασκευή να ξεκινά αμέσως μετά. Η ολοκλήρωση των έργων αναμένεται σε 19-22 μήνες μετά την υπογραφή των συμβάσεων.

Αντιμετώπιση του νέου ενεργειακού τοπίου: Για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, η συμφωνία με την ΕΤΕπ αποδεικνύεται κρίσιμη, καθώς επιδιώκει να καταστεί βασικός παίκτης στο καινούργιο ενεργειακό σκηνικό της χώρας. Η φύση και οι λεπτομέρειες της συνεργασίας είναι καθοριστικές στην προσπάθεια της εταιρείας.

Διεύρυνση του χαρτοφυλακίου με αιολικά και μπαταρίες: Η προτεραιότητα για τη ΔΕΠΑ είναι η μετατροπή των αδειών σε πραγματικά έργα, όχι μόνο στη Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την Κεντρική Ελλάδα, αλλά και στην ενίσχυση του χαρτοφυλακίου με αιολικά έργα και αποθηκευτικά συστήματα μπαταριών. Ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι η εγκατεστημένη πράσινη ισχύς να φτάσει το 1 GW.

Ο ρόλος της αποθήκευσης ενέργειας: Ο CEO της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κώστας Ξιφαράς, τόνισε την ανάγκη για προσθήκη αποθηκευτικής ικανότητας στο πράσινο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας. Οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στα αρμόδια όργανα αφορούν τις μπαταρίες 200 MW, ενώ αναμένονται και οι τροποποιήσεις για τις άδειες των φωτοβολταϊκών.

Ματιά στο μέλλον: πιθανές εξαγορές: Ο επικεφαλής της ΔΕΠΑ Εμπορίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μελλοντικών εξαγορών στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δείχνοντας την πρόθεση του να επενδύσει στην ανάπτυξη της εταιρείας.

Στρατηγική διάθεσης ενέργειας: Η ΔΕΠΑ Εμπορίας σχεδιάζει να κατευθύνει μέρος της παραγόμενης ενέργειας στη θυγατρική της, «Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας», ενώ το υπόλοιπο θα διατεθεί στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, επενδύοντας έτσι στην αγορά ως παραγωγός.

Άδεια ΦΟΣΕ: Νέα ευκαιρία: Είναι σημαντικό να αναφερθεί η απόκτηση άδειας ΦΟΣΕ από τη ΔΕΠΑ, η οποία θα της επιτρέψει να δραστηριοποιηθεί πιο αποτελεσματικά στην αγορά ηλεκτρισμού, βελτιώνοντας τη θέση της ως παραγωγός ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Προκλήσεις και ευκαιρίες: Η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών και αιολικών έργων εν μέσω του συνωστισμού των κατασκευαστικών εταιριών μπορεί να επιφέρει προκλήσεις, αλλά ταυτόχρονα και ευκαιρίες για την ΔΕΠΑ Εμπορίας στο νέο ενεργειακό περιβάλλον.

Συμπερασματικά: Η παράταση στους διαγωνισμούς για τα φωτοβολταϊκά της ΔΕΠΑ Εμπορίας δεν είναι μόνο μια απαραίτητη κίνηση για τη διαχείριση του αυξημένου ενδιαφέροντος, αλλά καταδεικνύει επίσης την στρατηγική κατεύθυνση της εταιρείας προς τη βιωσιμότητα και την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Αναμένονται οι κινήσεις της στο άμεσο μέλλον, με μεγάλα έργα να προγραμματίζονται στην αγορά.»

πηγή