Αγοράστε φωτοβολταϊκά online από το leditnow.gr και εξοικονομήστε ενέργεια με τις καλύτερες λύσεις για το σπίτι σας.

Εκρηκτική Άνοδος για τα Φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα

Επιτάχυνση σημειώθηκε τον Ιούλιο στην εγκατάσταση νέων φωτοβολταϊκών έργων στην Ελλάδα. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι 337,4 MW νέων φωτοβολταϊκών συνδέθηκαν στο δίκτυο, εκ των οποίων 283,8 MW με συμβάσεις με τον Διαχειριστή ΑΠΕ και Ενεργειακής Αποδοτικότητας (ΔΑΠΕΕΠ).

Οι Αριθμοί μιλούν

Πέρα από τα φωτοβολταϊκά, προστέθηκαν 2,6 MW αιολικών, 0,6 MW βιομάζας/βιοαερίου και 3 MW συμπαραγωγής. Με αυτόν τον τρόπο, η συνολική ικανότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα ανέρχεται πλέον σε 13.468 MW, εκ των οποίων τα 7.572 MW είναι φωτοβολταϊκά και 5.195 MW αιολικά.

Το Σχέδιο για το Μέλλον

Το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) ορίζει ότι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ανανεώσιμων πηγών θα φτάσει τα 24,7 GW έως το 2030. Οι στόχοι για τα φωτοβολταϊκά είναι στα 13,5 GW, ενώ για τα χερσαία αιολικά στα 8,9 GW.

Υπερκαλύπτονται οι Στόχοι

Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι οι εκδοθείσες προσφορές σύνδεσης από τους αρμόδιους διαχειριστές υπερκαλύπτουν ήδη τους στόχους του 2030, με επενδυτικό ενδιαφέρον που παραμένει εξαιρετικά υψηλό. Στη “ουρά” αδειοδότησης περιμένουν δεκάδες γιγαβάτ.

Ανησυχία για την Υπερθερμανση της Αγοράς

Αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει διάφορους συνδέσμους του τομέα, όπως τον ΣΠΕΦ, να ζητούν αναστολή της αδειοδότησης για νέα έργα, προκειμένου να αποφευχθεί μια επιβλαβής υπερθέρμανση της αγοράς.

Μετατροπή Αδειών σε Αποθήκευση Ενέργειας

Ο ΣΠΕΦ προτείνει να υπάρξει δυνατότητα μετατροπής των παραπανίσιων αδειών από φωτοβολταϊκά σε έργα αποθήκευσης ενέργειας. Αυτό θα επιτρέψει στους επενδυτές να βρουν εναλλακτικές και θα ενισχύσει το δίκτυο ενέργειας, το οποίο χρειάζεται προσαρμογή στις αυξανόμενες απαιτήσεις.

Η Σημασία της Αποθήκευσης

Με την αύξηση της παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, η αποθήκευση αναδεικνύεται σε κρίσιμο παράγοντα για την ισορροπία του δικτύου. Είναι απαραίτητο οι μεγάλες ποσότητες ηλεκτρισμού που παράγονται κατά τη διάρκεια της ημέρας να μπορούν να αξιοποιηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της 24ωρης λειτουργίας του δικτύου.

Διαγωνισμοί για Εκσυγχρονισμό Αποθήκευσης

Μέχρι στιγμής, οι αρμόδιοι φορείς έχουν διοργανώσει δύο διαγωνισμούς για τις μονάδες αποθήκευσης με μπαταρίες, με σκοπό την αύξηση της ενσωματωμένης ισχύος. Ο τρίτος διαγωνισμός αναμένεται σύντομα, με τον συνολικό όρο ισχύος να φτάνει τα 900 MW.

Τάσεις στην Αγορά Αποθήκευσης

Τα έργα από τους πρώτους δύο διαγωνισμούς βρίσκονται σε διαδικασία τελικής αδειοδότησης ή κατασκευής, με αυστηρά χρονοδιαγράμματα για ολοκλήρωση μέχρι τα τέλη του 2025. Η επιτυχία αυτών των έργων θα έχει μεγάλη σημασία για τη συνολική ικανότητα του ελληνικού δικτύου να προσαρμοστεί στην αυξανόμενη ανάγκη για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Προοπτικές για το 2030

Η πλήρης αξιοποίηση της ανανεώσιμης ενέργειας στην Ελλάδα εναπόκειται στην αποτελεσματική ισορροπία παραγωγής και αποθήκευσης. Εάν αυτή η πτυχή διαχειριστεί σωστά, η χώρα είναι σε κατάλληλη θέση για να επιτύχει τους στόχους της και να γίνει πρωτοπόρος στην πράσινη ενέργεια.

Συμπεράσματα για το Μέλλον

Η προώθηση και η εγκατάσταση νέων φωτοβολταϊκών έργων, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη αποθηκευτικών μονάδων, διαμορφώνουν το μέλλον της ενέργειας στην Ελλάδα. Η συνετή διαχείριση των αδειοδοτήσεων και η προσαρμογή στις ανάγκες της αγοράς θα είναι καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού του ενεργειακού τομέα.

πηγή