Αγοράστε φωτοβολταϊκά online από το leditnow.gr και εξοικονομήστε ενέργεια με τις καλύτερες λύσεις για το σπίτι σας.

Έκτακτη Επίσκεψη στο Στεφάνι Κορινθίας: Ενδείξεις Ανεξέλεγκτης Ανάπτυξης Ή Φυσικής Καταστροφής;

Πρώτη Δημόσια Επίσκεψη της ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΠΟΛΗΣ

Στις 9 Οκτωβρίου 2024, αντιπροσωπεία της ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΠΟΛΗΣ, που αποτελείται από τους Δημήτρη Πρωτοπαπά, Παναγιώτη Σπύρου και Χρήστο Γρίσπο, πραγματοποίησε μια άμεση και κρίσιμη επίσκεψη στο Στεφάνι Κορινθίας. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρόσκληση των τοπικών κατοίκων, που ανησυχούν για τις ραγδαίες αλλαγές που συμβαίνουν στην περιοχή τους.

Επιπτώσεις Από Μη Ελεγχόμενη Ανάπτυξη

Κατά την επίσκεψη, οι εκπρόσωποι της ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΠΟΛΗΣ διαπίστωσαν οπτικά την εκτενή φυσική καταστροφή που συνεχίζεται. Το Στεφάνι, που είναι από τις πρώτες περιοχές στην Ελλάδα που αδειοδοτήθηκε για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), υποφέρει από αυτήν την υπερβολική ανάπτυξη και μετουσιώνεται σε βιομηχανική ζώνη από το 2010.

Το Παρόν και το Μέλλον του Στεφανίου

Σήμερα, μια περίπου 140 στρεμμάτων έκταση στο οροπέδιο του Στεφανίου έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο για τη δημιουργία νέου φωτοβολταϊκού πάρκου. Το μέγεθος και η κλίμακα του έργου είναι προσδιορίσιμα και ανησυχητικά, καθώς απειλούν να αλλάξουν ριζικά το χαρακτήρα του χωριού.

Προβληματικός Συνδυασμός Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ότι η περιοχή αντιμετωπίζει υπερκορεσμό από ΑΠΕ. Έχουν διατυπωθεί αιτήματα για σταμάτημα της αδειοδότησης νέων έργων με το σύνθημα «ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΕ ΣΤΟ ΣΤΕΦΑΝΙ!».

Δημοτικό Συμβούλιο: Ενδυνάμωση της Τοπικής Κοινότητας

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κορινθίων στις 15 Μαΐου 2024, η Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων του Στεφανίου, μαζί με τον Πρόεδρο της Κοινότητας, παρουσίασαν τα αιτήματά τους. Ο Δήμαρχος Κορινθίων, Νίκος Σταυρέλης, δεσμεύτηκε να στηρίξει τις προσπάθειές τους για τη διαχείριση αυτής της κρίσης.

Αδράνεια και Υποσχέσεις Από Την Πλευρά του Δημάρχου

Παρ’ ότι έχουν περάσει μήνες από τη δέσμευση του κ. Σταυρέλη, η κατάσταση παραμένει ζοφερή. Μετά από μια συνάντηση προ περίπου 20 ημερών με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Δήμαρχος εμφανίστηκε ενθουσιασμένος με την δήλωση ότι δεν θα αδειοδοτηθούν νέες ΑΠΕ μέχρι το 2030.

Στεφάνι: Μία Νέα Βιομηχανική Εποχή;

Στις 9 Οκτωβρίου 2024, φορτηγά ανέβηκαν στην περιοχή μεταφέροντας εξοπλισμό για τη νέα εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι κάτοικοι, σε κατάσταση ανησυχίας, αναρωτιούνται για την αλήθεια πίσω από τις υποσχέσεις του Δημάρχου.

Η Κραυγή των Κατοίκων: Εκφράζουν Ανησυχίες

Οι κάτοικοι ζητούν από τον Δήμαρχο να εξηγήσει τα επόμενα βήματα όταν η εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού πάρκου βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Οι ανησυχίες τους για την περιβαλλοντική και κοινωνική τους ασφάλεια εντείνονται όσο τα έργα προχωρούν.

Απαιτήσεις για Διαφάνεια και Δράση

Οι κάτοικοι του Στεφανίου απαιτούν διαφάνεια και ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση των ΑΠΕ στην περιοχή τους, ενώ περιμένουν επίσης ενημέρωση σχετικά με τα μέτρα που θα ληφθούν για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ καλεί σε Δράση

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ καλεί τους πολίτες να ενωθούν στις προσπάθειές τους για την προστασία του Στεφανίου και την αποτροπή της περαιτέρω βιομηχανοποίησης. Τα μέλη της υπογραμμίζουν την ανάγκη για συμμετοχή και ενότητα στην διατήρηση των φυσικών πόρων της περιοχής.

Μέλλον με Πράσινη Ανάπτυξη ή Καταστροφή;

Δύο είναι τα ερωτήματα που παραμένουν: Θα μπορέσει να γυρίσει η κατάσταση υπέρ των κατοίκων του Στεφανίου; Ή η περιοχή του Στεφανίου θα μετατραπεί σε μια βιομηχανική ζώνη χωρίς επιστροφή;

Συμπέρασμα: Η Ένωση Δίνει Δύναμη

Το Στεφάνι Κορινθίας βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Η αντίσταση των πολιτών και η υποστήριξη των δημοτικών αρχών μπορούν να καθορίσουν το μέλλον της περιοχής. Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ ελπίζει σε μια πιο βιώσιμη και ισορροπημένη προσέγγιση για τις ανανεώσιμες πηγές, διατηρώντας παράλληλα τη φυσική ομορφιά και την ταυτότητα του Στεφανίου.

πηγή