Νέα Επένδυση για την Ενεργειακή Αυτονομία: 145,6 εκατ. ευρώ για Φωτοβολταϊκά Συστήματα
Εισαγωγή στο Πρόγραμμα
Σήμερα, ανακοινώθηκε η ένταξη του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά συστήματα για αυτοκατανάλωση» στο Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό 145,6 εκατομμυρίων ευρώ. Η υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκου Παπαθανάση, σηματοδοτεί μια σημαντική επένδυση, που θα ωφελήσει 11.580 κατοικίες και 360 αγρότες.
Σκοπός του Προγράμματος
Το πρόγραμμα στοχεύει στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων για αυτοκατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Με 900 από τα συστήματα αυτά να προορίζονται για ενεργειακά φτωχά νοικοκυριά, επιδιώκεται η υποστήριξη των πιο ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας.
Χρονοδιάγραμμα και Χρηματοδότηση
Από τα 145,6 εκατομμύρια ευρώ, 72,52 εκατομμύρια ευρώ θα απορροφηθούν φέτος, με το υπόλοιπο ποσό να προγραμματίζεται για το 2025. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται στο πλαίσιο της δράσης «Ενεργειακή απόδοση και προώθηση των ΑΠΕ για αυτοκατανάλωση», η οποία έχει συνολικό προϋπολογισμό 560 εκατ. ευρώ.
Επιχορηγήσεις για Ιδιώτες και Αγρότες
Το υπουργείο παρέχει δύο κύρια προγράμματα: το «Φωτοβολταϊκά στη στέγη» και το «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι». Αυτές οι επιχορηγήσεις θα επιτρέψουν σε νοικοκυριά και αγρότες να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα με ή χωρίς σύστημα αποθήκευσης.
Οφέλη για την Οικονομία
Η εφαρμογή αυτού του προγράμματος θεωρείται κρίσιμη για την εθνική οικονομία. Τα φωτοβολταϊκά συστήματα θα μειώσουν τη ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα από το δίκτυο, διευκολύνοντας έτσι την ενεργειακή αυτονομία.
Στρατηγικοί Στόχοι
Η στρατηγική επιδίωξη είναι να επιτευχθούν οι ενεργειακοί και κλιματικοί στόχοι που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Αυτοί οι στόχοι περιλαμβάνουν τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Ενεργειακή Κατανάλωση
Σημειώνεται ότι τα κτίρια ευθύνονται για το 40% της συνολικής ενέργειας που καταναλώνεται στην Ελλάδα. Η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης σημαίνει την υιοθέτηση πιο αποδοτικών συστημάτων θέρμανσης και ψύξης.
Κυκλική Οικονομία και Νέα Υλικά
Τα προγράμματα περιλαμβάνουν τη χρήση νέων υλικών και τεχνολογιών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Αυτός ο συνδυασμός συμβάλλει στην πληρότητα της κυκλικής οικονομίας και στην εξοικονόμηση ενέργειας.
Βελτίωση Κτιριακής Υποδομής
Ο στόχος είναι η ανακαίνιση και ο μετασχηματισμός των υφιστάμενων κτιρίων σε κτίρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας μέχρι το 2050.
Αγροτικός Τομέας και Ενεργειακή Απόδοση
Ο αγροτικός τομέας θα ωφεληθεί επίσης, καθώς τα προγράμματα περιλαμβάνουν τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και τη μείωση των εκπομπών CO2.
Συνδυασμένα Συστήματα Ενέργειας
Αξιοποιώντας τις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, η δυνατότητα χρήσης ηλεκτρικών συσσωρευτών (μπαταρίες) θα επιτρέπει τη νοικοκυρεμένη διαχείριση της ηλεκτρικής ενέργειας.
Επιπτώσεις στην Καθημερινότητα
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι δικαιούχοι θα δουν σημαντική μείωση του κόστους διαβίωσής τους, καθώς και την αύξηση της ενεργειακής τους αυτονομίας.
Διάδοση και Ενημέρωση
Τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας θα παρακολουθούνται και θα δημοσιεύονται, ώστε να δίνεται έμφαση στην ενημέρωση και τη συμμετοχή των πολιτών σε αυτό το ενεργειακό εγχείρημα.
Συμπερασματικά
Το πρόγραμμα φωτοβολταϊκών συστημάτων για αυτοκατανάλωση εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική ενεργειακής μετάβασης για τη χώρα. Αναμένουμε ότι αυτή η πρωτοβουλία θα έχει θετικό αντίκτυπο όχι μόνο στην προσωπική οικονομία των πολιτών αλλά και στην γενικότερη βιωσιμότητα και ανάπτυξη του ελληνικού ενεργειακού τομέα.