Τι μπορώ να τροφοδοτήσω με ένα πάνελ 100W?? – Αντίστροφη μελέτη

Τι μπορώ να τροφοδοτήσω με ένα πάνελ 100W?? – Αντίστροφη μελέτη

Ένα πάνελ 100W είναι μια ισχυρή πηγή ηλιακής ενέργειας που μπορεί να τροφοδοτήσει διάφορες συσκευές και εφαρμογές. Ωστόσο, πριν αποφασίσετε ποιες συσκευές θα συνδέσετε, είναι σημαντικό να κάνετε μια αντίστροφη μελέτη και να υπολογίσετε την απαιτούμενη ισχύ για κάθε συσκευή.

Η πρώτη σας ενέργεια είναι να ελέγξετε την κατανάλωση ισχύος των συσκευών που σκοπεύετε να συνδέσετε στο πάνελ. Πολλές συσκευές έχουν δηλωμένη την κατανάλωσή τους στα τεχνικά χαρακτηριστικά ή στην ετικέτα τους. Αν όχι, μπορείτε να το βρείτε με μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο. Καταγράψτε τις τιμές κατανάλωσης ισχύος για κάθε συσκευή.

Έπειτα, πρέπει να λάβετε υπόψη τον χρόνο λειτουργίας της κάθε συσκευής ανά ημέρα. Υπολογίστε τον συνολικό αριθμό ωρών που αναμένεται να λειτουργεί κάθε συσκευή.

Αφού έχετε τα παραπάνω δεδομένα, χρησιμοποιήστε τον ακόλουθο τύπο για να υπολογίσετε την ημερήσια κατανάλωση ενέργειας ανά συσκευή:

  Κατανάλωση_ισχύος (W) × Ώρες_λειτουργίας (h) = Eνεργειακή_κατανάλωση (Wh)
  

Αφού έχετε υπολογίσει την ημερήσια κατανάλωση ενέργειας για κάθε συσκευή, προσθέστε τις τιμές για όλες τις συσκευές που θα τροφοδοτούνται από το πάνελ, για να υπολογίσετε το συνολικό ενεργειακό φορτίο.

Όταν έχετε το συνολικό ενεργειακό φορτίο, δείτε πόσες ώρες φωτοβολταϊκής ενέργειας παράγει το πάνελ σας ανά ημέρα. Αυτή η τιμή δίνεται από τον κατασκευαστή στις προδιαγραφές του πάνελ.

Το τελικό βήμα είναι να εξετάσετε αν το πάνελ 100W είναι αρκετό για τις ενεργειακές ανάγκες των συσκευών σας. Αν η ημερήσια ενεργειακή κατανάλωση είναι μεγαλύτερη από την παραγωγή του πάνελ, τότε θα χρειαστεί να εξετάσετε εναλλακτικές λύσεις, όπως την προσθήκη επιπλέον πάνελ.


44 COMMENTS

 1. Μπορουν οι μπαταριες μολυβδου να τοποθετηθουν σε θερμαινομενο δωματιο μεσα σε οικια, για να μην χανεται χωρητικοτητα απο το ψυχος? Υπαρχει μοντελο μπαταριων που να στελνει με σωληνακι το υδρογονο εκτος σπιτιου κατα τη φορτιση? ή υπαρχουν μοντελα κλειστου τυπου που δεν βγαζουν υδρογονο?

 2. Καλησπέρα σας θα μπορούσατε να μου στείλετε το βιβλίο σας με αντικαταβολή;; ευχαριστώ

 3. Θα ειναι πιο ωφελιμο αν μας πεις ποσο κοστιζει λογω της εγκαταστασης η φιρτιση μιας συσκευης

 4. ΑΠΟΡΙΑ…ΕΧΩ 1ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟ ΠΑΝΕΛ SHARP 270W ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΧΡΗΣΗΜΟΠΟΙΩ ΚΑΠΟΥ.ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΣΥΝΔΕΣΩ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΙΖΑ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ?ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΩΣΤΟΣ ΤΡΟΠΟΣ & ΦΥΣΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΚΑΤΑΛΗΛΑ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ (INVERTER ΙΣΩΣ…ΚΤΛ)ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΥΤΟ ΘΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΑΙ ΑΝ ΟΧΙ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΔΥΚΤΙΟ…

 5. Εγώ σκέφτομαι να γυρίσω στην Ελλάδα από Γερμανία και να αγοράσω στην Γερμανία ένα ηλιακό σύστημα για το μπαλκόνι. Νομίζω οτι είναι στη Γερμανία πιό φτηνά. Ζητάει η ΔΕΗ αποδείξεις ή κάτι παρόμοιο; Δηλαδή πρέπει να τα περάσω από το τελωνείο; Μήπως ξέρει κανείς τίποτα;

 6. Χαίρε.Έχω 6 Πανελ.260 va.24 βολτ.Τα έχω συνδέσει.Σε ενα κοντρολερ.24 βολτ. .MPTT.Φορτίζω.4 μπαταρίες.2, 2 50 Αμπέρ. Και 2 100Aμπερ.Το ινβερτερ μου.Είναι 5000.w, δυόμισι χιλιάδες συνεχες.Θα μπορούσα.Τα πάνελ μου.Να τα συνδεσω παραλληλα.Χωρις να εχω προβλημα στο κοντρολ.

 7. Σωστό το βίντεο. Για ένα διαμέρισμα 80τμ. με ένα ψυγείο ένα κλιματιστικό μια ηλεκτρική κουζίνα μερικές λάμπες ένα μικρό TV κλπ. Τι panels χρειαζόμαστε σε περιοχή Αθηνών με πολύ ήλιο;;

 8. Καλησπέρα.πως γίνεται ένα πάνελ 100watt να γράφει 7Α και ένα πάνελ 500watt να αναγράφει 11;δεν θα έπρεπε να είναι πολλαπλάσια τα αμπέρ ;δηλαδή 5 πάνελ των 100 watt φορτίζει πολύ παραπάνω από ένα των 540 watt ;

 9. Υπέροχη δουλειά. Σας παρακολουθώ αρκετό καιρό. Μήπως θα μπορούσατε να μας πείτε εάν μπορούμε να συνδέσουμε ένα θερμοσίφωνα 100 λίτρων με ένα ή περισσότερα πάνελ η περισσότερα και τι γίνεται με αυτή την περίπτωση.
  Ευχαριστώ πολύ.

 10. Πολύ καλό, μπράβο σας! Θα ταν πολύ χρήσιμο επίσης να ετοιμάσετε μικρά βίντεο με αυτόνομα συστήματα μικρού προϋπολογισμού π.χ. των 500 ευρώ των 1000 κ των 1500 και πως τα στήνουμε, με δυνατότητα ίσως επέκτασης.

 11. Κατατοπιστικότατο το κανάλι σας, εύγε! Μήπως γνωρίζετε, και αν ναι, ποια είναι η γνώμη σας για τα plug n' play φωτοβολταϊκά πάνελ που απ' ό,τι βλέπω έχουν αρχίσει να τοποθετούνται σε μπαλκόνια σε διάφορες κεντροευρωπαϊκές πόλεις; Θα μπορούσε να γίνει κάτι αντίστοιχο κι εδώ (Θεσσαλονίκη και Ελλάδα γενικότερα); Για παράδειγμα το δικό μου μπαλκόνι κοιτάει από τη μία πλευρά ΝΝΔ 190ο όπου ο ήλιος χτυπάει σχεδόν καθ' όλη την πορεία του και από την άλλη ΔΒΔ 280ο που το βλέπει μεσημεριανοαπογευματινές ώρες μέχρι και τη δύση του. Θα μπορούσα να εκμεταλλευτώ αυτές τις ηλιακές ώρες με ένα τέτοιο σύστημα; Ωστόσο, δεδομένης και της μεγάλης κλίσης (αν όχι 90ο τουλάχιστον από 75ο και πάνω, αν και έχω δει και μικρότερη κλίση 45o) αφού τοποθετούνται πάνω στα κάγκελα του μπαλκονιού, πόσο αποδοτικά μπορεί είναι; Μπορεί να γίνει net metering με ένα τέτοιο σύστημα, αν επιτρέπεται βέβαια να τοποθετηθούν στην Ελλάδα πάνελ στα κάγκελα του μπαλκονιού; Γενικά θα συνέφερε μία τέτοια επένδυση; Σαφώς όχι για πλήρη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών (περίπου 3800 το χρόνο) αλλά έστω για κάποια αποσυμφόρηση ή κάλυψη σε περιπτώσεις διακοπών ρεύματος για κάποιες βασικές συσκευές. Όπως υπολογίζω χοντρικά η συνολική επιφάνεια των μπαλκονιών θα επέτρεπε τοποθέτηση 5 τέτοιων πάνελ των 355-365w (τα 3 στην ΝΝΔ πλευρά και τα δύο στην ΔΒΔ). Και τέλος αν γνωρίζετe κάποιον που θα μπορούσα να συμβουλευτώ από κοντά.
  Ευχαριστώ.

 12. Πόσο περίπου στοιχίζει ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα με ένα πάνελ και πόσο με περισσότερα έτσι ώστε να καλύπτεις σχεδόν όλες τις βασικές ανάγκες με θερμοσίφωνα, βραστήρα, σίδερο και ένα μικρό φουρνάκι ή κουζίνα σταδιακά σε συνδυασμό με πετρογκάζ;

 13. Καλησπέρα, πολύ ενδιαφέρον υλικό έχετε.

  Ηθελα να κανω μια ερώτηση. Αν εγκαταστήσω ενα φωτοβολταικό σύστημα το οποίο όμως δεν θα ειναι εντελως αυτόνομο, δεν θα μπορει να τροφοδοτήσει το φουρνο και το θερμοσιφωνα, πως θα μπορούσα να το κανω να αποσυνέεται αυτόματα όταν ανοιγω τον διακόπτη από την ΔΕΗ? υπάρχει κάποιο έτοιμο πινακάκι που να κάνει αυτή την δουλεια? ευχαριστω όποιον βοηθησει την σκέψη μου..

 14. Γειά σας
  Για ένα ψυγείο μεσαίας ενεργειακής κλάσης και μόνο αυτό τι περίπου χρειάζεται για να είναι αυτάρκες ενεργειακά με βάση τα φωτοβολταϊκά

 15. Συγχαρητήρια για το βίντεο. ¨αρτια επιμελημένο και διαφωτιστικό. Θα είχατε την καλοσύνη να μου πείτε αν θα μπορούσα με αυτό το μικρό σύστημα να συντηρώ ένα ψυγείο σε συνεχή λειτουργία 24 ώρες;

 16. Ερώτηση .Δαπανεις 600 euro, για να έχεις αυτήν την απόδοση ; Δεν είναι εντελώς αρνητικό το αποτέλεσμα; Υπάρχει περίπτωση απόσβεσης αυτού του ποσού;

 17. καλησπέρα σας και σας συνχαίρω για τα κατατοπιστίκα βιντεο και τις ουσιώδες πληροφορίες που μας δίνετε,θα ήθελα να μου πείτε τι πρέπει να αγοράσω για ένα σύστημα που θέλω να φτιάξω μόνο για φωτισμό 10 λαμτήρων led η οτι άλλο κρινετε εσείς για φωτισμο τις μάντρας οικοπέδου μου περιμετρικα μόνο βραδινές ωρες περίπου 9-10 ώρες καθημερινα με απλο φωτισμό οχι πολύ εντονο,τι θα χρειαστει να αγοράσω να μου πειτε κομάτι, κομάτι. σας ευχαριστω

 18. Μπορώ να συνδέσω φωτοβολταϊκά με ινβερτερ σε ένα κλιματιστικό δωδεκαρι και να ζεστάνει τον χειμώνα όταν έχει ήλιο εννοείται; Συμφέρει;

 19. αν οι λαμπες μας ειναι LED 12V, το τροφοδοτικo του λαπτοπ 12v to 18v, ο φορτιστης κινητου τυπου αυτοκινητου που λειτουργει και αυτος με 12v to 5v , για TV δε ξερω ισως υπαρχει κατι αντιστιχο (δηλ ολα παιρνουνμ απευθειας απο μπαταρια και οχι inverter ). Μπορεις να κανεις ενα δευτερο βιντεο εαν επιθυμεις με αυτο το σεναριο και με κλειστά τον inverter 12v to 220v ? … αυτη η λυση ισως ειναι πιο οικονομικη αυτου ο inverter ειναι προαιρετικος πλεον για χρηση εκτατης αναγκης, εξοχικα, τροχοσπιτα κλπ Ευχαριστουμε !!

 20. Όσοι ασχολούνται για πρωτη φορά με τα φ/β δεν γνωρίζουν ότι τα μικρά συστήματα με μπαταρία, μπορούν να καλυψουν 2 φώτα led, 1 τν 20w, να φορτισουν 2 κινητά, να έχουν τηλέφωνο- ιντερνετ, 1 ραδιόφωνο, 1 laptop και μέχρι εκεί. Τα μεγάλα συστήματα εφόσον δεν ανταλλάσουν ρευμα με τη ΔΕΗ και χρησιμοποιούν μπαταρίες, έχουν σοβαρό κόστος. Εκείνο που θα έπρεπε να προτεινουν οι αρμόδιοι, αν είναι σίγουρο ότι θα έχουμε συνεχείς διακοπές ρεύματος, να διαθέτουμε μια μπαταρία 100Αh , ένα φορτιστή ρεύματος, να την φορτίζουμε όταν έχει ρευμα και ένα inverter, ώστε να έχουμε όσα ανέφερα παραπανω.

 21. ενα βιντεο που να φτιαχνουμε φωτοβολταικο "ηλιακο" που να ζεσταινει μονο τον θερμοσιφωνα ?

 22. Παιδιά πολυ ωραια βίντεο. Ειδικά για άτομα που ξεκινάνε τώρα τα φωτοβολταϊκα συστήματα

 23. Θα ήθελα να ρωτήσω, γιατί ινβερτερ 500w , για στιγμιαία κατανάλωση τον Ιουλιο 132w, ενώ θα μπορούσε να παρει ένα ινβερτερ 250w, εξοικονομώντας 70 € με τα οποία θα μπορούσε να συμπληρώσει για να παρει ένα ρυθμιστή φόρτισης 20A, ώστε να μπορεί σο μέλλον να διαχειριστεί ένα δευτερο πανελ 100 w και να μπορεί να φορτίζει το χειμώνα την ίδια μπαταρία σε μια και όχι δυο μέρες. Επιπλέον θα χρησιμοποιουσε ασφάλειες αυτοκινήτου για το ινβερτερ που είναι οικονομικές και που δεν βρίσκεις πανω απο 20Α. Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

 24. Μπράβο σας. Προσφέρετε υπηρεσίες. Ο κόσμος έχει στραφεί στην ενέργεια από ΑΠΕ αλλά δεν έχει γνώση και κουλτούρα.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here