Η Γεωργία και οι Φωτοβολταϊκοί Σταθμοί: Αντιπαραθέσεις και Προβληματισμοί στην Αττική
Ο νέος φωτοβολταϊκός σταθμός που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στις Ερυθρές Αττικής φέρνει αναταραχή και ανησυχία στην τοπική κοινωνία. Με εγκατεστημένη ισχύ 300 MW, αυτή η εγκατάσταση είναι εξαιρετικά εκτενής και προκαλεί αναπόφευκτες αμφιβολίες σχετικά με τη βιωσιμότητά της και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της.
Αντίκτυποι της "Σαλαμοποίησης"
Είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι το έργο από τη γερμανική εταιρεία STARVERT ENERGY έχει σπάσει σε δύο τμήματα, παρά το ότι πρόκειται για μία ενιαία προσπάθεια. Η πρακτική αυτή της "σαλαμοποίησης" έχει κριθεί επανειλημμένα παράνομη από τα δικαστήρια και δημιουργεί ερωτήματα για τη νομική νομιμότητα της δράσης αυτής. Οι επιπτώσεις της εν λόγω στρατηγικής είναι σοβαρές και εγείρουν ζητήματα διαφάνειας και ευθύνης.
Πολυάριθμα Φωτοβολταϊκά Σχέδια
Στην ίδια περιοχή σχεδιάζεται επίσης ένας φωτοβολταϊκός σταθμός 60 MW. Αν αναλογιστούμε ότι συνολικά τα τρία φωτοβολταϊκά πάρκα καταλαμβάνουν σχεδόν 10.000 στρέμματα, γίνεται αντιληπτό ότι οι επιπτώσεις στην τοπική οικολογία θα είναι καταστροφικές. Εδώ δεν μιλάμε μόνο για την απώλεια δασικών εκτάσεων, αλλά και για τη δημιουργία βιομηχανικών μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας.
Οι Δασικές Εκτάσεις σε Κίνδυνο
Αυτό που ανησυχεί περισσότερο είναι το γεγονός ότι αυτά τα έργα σχεδιάζονται σε περιοχές δασικού χαρακτήρα. Αυτό συνεπάγεται τη κοπή χιλιάδων δέντρων και την απογύμνωση των εδαφών, γεγονός που θα έχει τις δικές του επιπτώσεις στο οικοσύστημα. Είναι αναγκαίο να αναρωτηθούμε αν η κοπή των δέντρων θα οδηγήσει σε επικίνδυνες διαδικασίες όπως οι πυρκαγιές, όπως έχουμε δει στο παρελθόν.
Βιομηχανική Επιβάρυνση στην Περιοχή
Η περιοχή των Ερυθρών έχει ήδη επιβαρυνθεί από πολλές βιομηχανικές δραστηριότητες, όπως η εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Αυτή η επιβάρυνση καθιστά την περιοχή περισσότερο ευάλωτη και καίρια, καθώς η φύση δεν είναι σε θέση να αντέξει άλλες βίαιες παρεμβάσεις.
Επιπτώσεις της Στρατηγικής Κλιματικής Αλλαγής
Η περιοχή υπήρξε επίσης θύμα της μεγάλης πυρκαγιάς των Δερβενοχωρίων το καλοκαίρι του 2023, η οποία κατέστρεψε πάνω από 100.000 στρέμματα γης. Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων προκαλεί σοβαρές ανησυχίες για το μέλλον του οικοσυστήματος της περιοχής.
Δημόσια Διαβούλευση και Ευθύνες
Η δημόσια διαβούλευση για το έργο θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου 2024 και οι πολίτες καλούνται να συμμετάσχουν και να εκφράσουν τις ανησυχίες τους. Οι συνδέσεις για την υποβολή αντιρρήσεων είναι διαθέσιμες στα εκατοντάδες χιλιάδες μάτια που παρακολουθούν αυτή την εξέλιξη.
Ιδιαίτερη Σημασία για την Τοπική Κοινωνία
Το έργο υπάγεται στο Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας καθώς και στο Δήμο Τανάγρας. Οι υπεύθυνες αρχές καλούνται να γνωμοδοτήσουν αρνητικά, ώστε να μην προχωρήσει αυτό το πυροδότημα αλλαγών στο περιβάλλον. Η συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων είναι τώρα πιο κρίσιμη από ποτέ.
Χάρτης και Διαχωρισμός Έργων
Ο χάρτης που συνοδεύει την ανακοίνωση απεικονίζει το φωτοβολταϊκό έργο με ένα πράσινο πολύγωνο, ενώ το δεύτερο φωτοβολταϊκό αποτυπώνεται με μπλε και γκρι. Ο χάρτης είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση του μεγέθους και της επίδρασης των έργων στην τοπική περιοχή.
Το Μέλλον υπό Διαπραγμάτευση
Η κατάσταση που έχει προκύψει από την προγραμματισμένη εγκατάσταση αυτού του φωτοβολταϊκού σταθμού καθιστά την παρακολούθηση των εξελίξεων από όλους μας απαραίτητη.
Συμπερασμός
Αναμφισβήτητα, η κατάσταση που προκύπτει από την αναθέρμανση της συζήτησης γύρω από τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς στις Ερυθρές Αττικής υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα της προστασίας του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων. Είναι επιτακτική ανάγκη οι πολίτες, οι φορείς και οι αρμόδιες αρχές να συνεργαστούν ώστε να προστατεύσουν την οικολογία της περιοχής και να διασφαλίσουν ότι οι στρατηγικές ανάπτυξης θα είναι βιώσιμες και περιβαλλοντικά υπεύθυνες.