Φωτοβολταϊκά – Αξίζουν;

Φωτοβολταϊκά – Αξίζουν;

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα αποτελούν μια τεχνολογία που χρησιμοποιείται για τη μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική ενέργεια. Αυτή η τεχνολογία γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στον τομέα της ενεργειακής παραγωγής, αλλά είναι δύσκολο να απαντηθεί με σιγουριά αν αξίζει ή όχι η επένδυση σε αυτήν.

Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων είναι η περιβαλλοντική τους βιωσιμότητα. Δεδομένου ότι η ηλιακή ενέργεια είναι ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, η χρήση της δεν επιβαρύνει το περιβάλλον με εκπομπές αέριων θερμοκηπίου ή τοξικά απόβλητα. Αυτό καθιστά τα φωτοβολταϊκά συστήματα περιβαλλοντικά φιλικά, και είναι ένας λόγος γιατί πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά πάνελ στα κτίριά τους.

Επιπλέον, τα φωτοβολταϊκά συστήματα μπορούν να παράξουν καθαρή, απεριόριστη και αξιόπιστη ενέργεια. Με την τεχνολογία αυτή, είναι δυνατό να τροφοδοτήσουμε τα κτίρια μας με ηλεκτρισμό, εξοικονομώντας χρήματα από το λογαριασμό του ηλεκτρικού δικτύου. Αν και η αρχική επένδυση είναι αρκετά υψηλή, η μακροπρόθεσμη απόδοση μπορεί να αποδειχθεί πολύ οικονομική.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα των φωτοβολταϊκών συστημάτων είναι η μικρή συντήρηση που απαιτούν. Τα πάνελ φωτοβολταϊκών συστημάτων έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, και συνήθως δεν χρειάζονται συνεχή συντήρηση, μόνο περιοδικό καθαρισμό για την απομάκρυνση της σκόνης ή λεπτοκομμάτων. Αυτό μεταφράζεται σε μικρότερο κόστος συντήρησης σε σύγκριση με άλλες πηγές ενέργειας.

Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένα μειονεκτήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Αρχικά, η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών προϋποθέτει αρχικό κόστος επένδυσης που μπορεί να είναι αρκετά υψηλό για μερικούς ανθρώπους. Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια οι τιμές έχουν μειωθεί σημαντικά, καθιστώντας την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πιο προσιτή.

Επιπλέον, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω των φωτοβολταϊκών συστημάτων εξαρτάται από τη διάρκεια και την ένταση του ηλίου. Κατά συνέπεια, σε περιοχές με μεγάλο αριθμό συννεφιασμένων ημερών ή σε περιοχές με μεγάλες εποχιακές αλλαγές στην ηλιοφάνεια, η απόδοση των φωτοβολταϊκών συστημάτων μπορεί να είναι χαμηλότερη.

Συνοψίζοντας, τα φωτοβολταϊκά συστήματα αποτελούν μια ελκυστική επιλογή για οικολογική και οικονομική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Παρέχουν βιώσιμη και καθαρή πηγή ενέργειας, με μικρό κόστος συντήρησης και τη δυνατότητα εξοικονόμησης χρημάτων στο μέλλον. Ωστόσο, πρέπει να ληφθούν υπόψη οι αρχικές δαπάνες και οι περιορισμοί που επιβάλλει η ένταση του ηλίου για να κρίνει κάποιος αν αξίζει την επένδυση σε αυτήν την τεχνολογία.


27 COMMENTS

  1. Καλημέρα!!να ενοικιάσεις την γη σου σε εταιρίες για εγκατάσταση φωτοβολταικων για 200€ το στρεμμα αξίζει?

  2. Χαχαχ στην 3τοκοσμικη και υποαναπτυκτη Ιεραπετρα Κρητης εχουμε να δουμε στυλο απο το 92'! Το 2010 εγινε ολο το δυκτιο μεσα στην πολη υπογειο…..10 τσιμεντενιες κολονες εχουμε για τους υποσταθμους μεσης τασης διαμοιρασμου! >τρολ<

  3. Τραγικό για την Ελλάδα μια χώρα με 360 μέρες ήλιο να αποθαρρύνουν τους ανθρώπους να επενδύσουν σε μια τόσο αποδοτική παθητική επένδυση και σχεδίων το πιο ακίνδυνο σταθερό μικρό της κόστος !! Και στο τέλος μας λέει η κοπέλα θα πάρουμε μια μετοχή δώρο !! Μένω στο εξωτερικό στην Γερμανία έχει 10 μέρες το χρόνο ήλιο και ο καθένας έχει το φωτοβολταϊκό του στο σπίτι και παράγει το ρεύμα μόνο του σχεδόν με ελπίδα πάντα της 10 μέρες το χρόνο. Και επίσης να πω ότι είμαι οικονομολόγος υπεύθυνη για τα ετήσια έσοδα φωτοβολταϊκών σε ιδιώτες και επιτηρήσεις. Τραγική η κοπέλα στο βίντεο να είναι και ελληνίδα !!! 360 μέρες ήλιο δώρο από το θεό !! Η μοναδική πηγή ενέργειας είναι ο Ήλιος εκεί και το κοριτσάκι να λέει Μετοχές !! Κρίμα έλεος μαζί !!


  4. Ιωάννα για την 1η κατοικία συμφέρει το net metering κατά το οποίο δεν πουλάς με 8,7 λεπτά / KWh, αλλά καταναλώνεις το ρεύμα που παράγεις. Άρα για όσες KWh προέρχονται από το φωτοβολταϊκό σου γλυτώνεις 49 λεπτά / KWh, φυσικά με την επιδότηση, και για όσο υπάρχει, εσύ κερδίζεις 16 λεπτά / KWh και το κράτος γλυτώνει (;) τα 33 λ/KWh. Συνεπώς απόσβεση γίνεται στο μισό χρόνο από όσο αναφέρεις σε σχέση με το πρόγραμμα "Φωτοβολταϊκά στη στέγη" στο οποίο απλά πουλάς με 8,7 λ/KWh. Φυσικά αν τυχόν έχεις παραπάνω παραγωγή από κατανάλωση, το ρεύμα ο πάροχος θα στο πάρει τσάμπα!

  5. Γενικά το ζήτημα είναι ξεκάθαρα πολιτικό. Βρε παιδιά είναι δυνατόν η κυνέρνηση να αφήσει όλους εμάς να βάλλουμε φωτοβολταικά και να ανεξαρτητοποιηθούμε ενεργειακά?! Ως χώρα χωρίς σοβαρή παραγωγή και βιομηχανία, κύρια έσοδα του κράτους είναι η φορολογία της συντριπτικής πλειοψηφίας. Απο τη φορολογία καυσίμων ενέργειας (μέσω λογαριασμών) κρέμμεται το κράτος! Δείτε τι γινεται με το πετρέλαιο και το φυσαικό αέριο. Λέγανε κάποτε ως καλή λύση το να έχεις πετρελαιοκίνητο και είδαμε πριν λίγο καιρό που έφτασαν οι τιμές! Είναι πολιτική του κράτους και κάθε κυβέρνησης να "μπαλώνει" τις τρύπες που προσπάθεί να προξενήσει ο καθένας με τις έξυπνες κατά καιρούς κινήσεις!

  6. Είμαστε στο χώρο των φωτοβολταϊκών με τη σύζυγο σε ιδιόκτητες επενδύσεις.Σαφώς παλιότερα τα κόστη κατασκευής και οι τιμές πώλησης της κιλοβατώρας ήταν πιο δελεαστικά αλλά συνεχίζει να υπάρχει σημαντικό περιθώριο κέρδους.Σήμερα τα πράγματα είναι έτσι αύριο πάλι θα αλλάξουν.Το ενεργειακό θέμα θα απασχολεί συνέχεια για όσο θα υπάρχει εξάρτηση και το ενεργειακό μίγμα της χώρας μας θα αποτελείται από εισαχθέντες πόρους (φυσικό αέριο-πετρέλαιο- κλείσιμο μονάδων λιγνίτη ).Τα πράγματα θα αλλάξουν εάν κάποτε αποφασιστεί να γίνει σοβαρή προσέγγιση για εκμετάλλευση δικών μας φυσικών πόρων.Φυσικά πρώτα πρέπει να παραδοθεί το μετρό στη Θεσσαλονίκη μερικές φορές ακόμη γιατι κάθε χρόνο το παραδίδουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις, οπότε η κατάσταση λίγο πολύ θα αργήσει και οι ενεργειακες επενδυσεις θα είναι ακόμη ενδιαφέρον.Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι οι φίλοι μας (Γερμανοί🙄🤨🤬😤)βγάζουν χρήματα απο τη παραγωγή και πώληση πάνελ και ανεμογεννητριών και εκμεταλλεύονται με τη συμφωνία που έχουμε συνάψει για απολιγνιτοποιηση το ποσοστό ρύπων που μας αναλογούσε για τη δίκη τους ανάπτυξη βιομηχανίας.

  7. Αγοραζοντας ειτε etf ειτε μεμονωμενες μετοχες μεσω της freedom24 υπαρχει η δυνατοτητα για μερισματα οπως στα χρηματιστηρια?

  8. Εδώ μας συμβούλεψες να επενδύσουμε στην estate guru 50€ για να κερδίζουμε περίπου 6€ το χρόνο και να πάρουμε τα χρήματά μας πίσω σχεδόν σε μια δεκαετία…μόνο και μόνο επειδή εσυ προμοτάρεις την πλατφόρμα με κάποιο αντίτιμο😝 δεν θα επενδύσουμε στα φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα δλδ ;😂 ποσο μάλλον αν υπάρχει ο χώρος;; Αν σου προτείνει η energy αύριο μεθαύριο κάποια € πιστεύω ότι θα μας προτείνεις να επενδύσουμε σε αυτά!!!

  9. KWP είναι η κιλοβατώρα?
    Αν το πρόγραμμα ισχύει για εως 6 KWP αντί για 6 KWH τότε έχει διαφορά

  10. Καλησπέρα Ιωάννα αρκετά ενδιαφέρον video, να σε ρωτήσω θα ήθελα να σε ρωτήσω σχετικά με ενα πρότζεκτ το οποίο σκέφτομαι εδω και μήνες τωρα και θα ηθελα να έρθω σε επαφή με εμένα για μια γενική συζήτηση (εστω και μέσω zoom) είναι εφικτό τπτ τέτοιο;

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here