Οι νέες ρυθμίσεις για τα φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα

Οι νέες ρυθμίσεις για τα φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα αποτελούν έναν σημαντικό τρόπο παραγωγής καθαρής ενέργειας από τον ήλιο. Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση έχει εισαγάγει νέες ρυθμίσεις για τα φωτοβολταϊκά συστήματα, με στόχο την ανάπτυξή τους και την ενίσχυση της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

1. Υποστήριξη και ενθάρρυνση

Οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν την υποστήριξη και ενθάρρυνση των επενδύσεων στα φωτοβολταϊκά συστήματα. Ανατρέπονται οι περιορισμοί που υπήρχαν στο παρελθόν και καθιερώνονται κίνητρα για την εγκατάσταση νέων συστημάτων.

2. Συστήματα Net Metering

Η νέα νομοθεσία παρέχει τη δυνατότητα εφαρμογής του συστήματος Net Metering, μέσω του οποίου οι ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών συστημάτων μπορούν να παράγουν ενέργεια για τις ανάγκες τους και να πουλούν το υπόλοιπο στο δίκτυο. Αυτό επιτρέπει στους καταναλωτές να μειώνουν το κόστος του ηλεκτρικού τους λογαριασμού και να παράγουν ενέργεια για τη χρήση τους και τους γείτονές τους.

3. Κλίμακες επιδοτήσεων

Οι επιδοτήσεις για τα φωτοβολταϊκά συστήματα θα χορηγούνται με βάση την ισχύ τους. Έτσι, οι ιδιοκτήτες πιο μικρών συστημάτων θα λαμβάνουν μεγαλύτερες επιδοτήσεις σε σχέση με τους ιδιοκτήτες πιο μεγάλων συστημάτων. Αυτό έχει ως στόχο την ενθάρρυνση των μικρών καταναλωτών και τη βιωσιμότητα των μικρότερων φωτοβολταϊκών συστημάτων.

4. Απλούστευση της γραφειοκρατίας

Μια από τις σημαντικότερες αλλαγές στις νέες ρυθμίσεις είναι η απλούστευση της γραφειοκρατίας που απαιτείται για την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος. Πλέον, οι διαδικασίες έχουν απλοποιηθεί, μειώνοντας τον χρόνο και το κόστος που απαιτούνταν στο παρελθόν.

5. Ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας

Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στηρίζει την τοπική οικονομία με τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την προώθηση της τοπικής κοινότητας. Η αυτάρκεια στην ενέργεια, που επιτυγχάνεται με τη χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων, μειώνει την εξάρτηση από εισαγωγές ενέργειας και ενισχύει την τοπική οικονομία.

6. Προστασία του περιβάλλοντος

Η μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως τα φωτοβολταϊκά συστήματα, είναι απαραίτητη για την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Οι νέες ρυθμίσεις ενθαρρύνουν τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και συμβάλλουν στον στόχο της ελληνικής κυβέρνησης για περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

7. Οικονομική αποδοτικότητα

Με τις νέες ρυθμίσεις, οι επενδυτές μπορούν να απολαμβάνουν μεγαλύτερη οικονομική αποδοτικότητα από τα φωτοβολταϊκά συστήματα. Η χρήση αυτών των συστημάτων μειώνει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και προσφέρει στους επενδυτές μια σταθερή και διαρκή πηγή εσόδων στο μέλλον.

21 COMMENTS

  1. Δεν μας ειπατε τι γινεται σε μια οικιακη πολυκατοικια ή επαγγελματικα κτηρια με πολλους οροφο-ιδιοκτητες. Ποιος μπορει να βαλει και ποσα φωτοβολταικα στην ταρατσα?

  2. Γεια σας, τα βίντεό σας είναι πολύ κατατοπιστικά. Ξέρετε ποιος είναι ο νόμος για την αυθαίρετη σύνδεση ηλιακού απευθείας στις ανάγκες του σπιτιού, με 0 εξαγωγή στο δίκτυο; Υπάρχουν ποινές; Αν ναι, τι είδους; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  3. Στην Ελλάδα μόνο το αυτονομο αξίζει πια. Η γραφειοκρατεία είναι ατελείωτη. Σε 4-5 χρόνια θα έχουμε πάνελ με 30% απόδοση και κόστος 200 ευρώ το KWp και μπαταρίες Νατρίου με 100 ευρώ την κιλοβατώρα. Και απλά κόβεις το ρεύμα και είσαι άρχοντας.

  4. Με λιγα λογια ειμαστε η μονη χωρα που δεν αξιζει να επενδυσεις στην πρασινη ενεργεια. Αλλα αυτο που αξιζει ειναι να βγεις εντελως απο την ΔΕΗ (off-grid) και να τους γραψεις ολους στα …..

  5. Δηλαδή μπορω εγκαταστήσω ένα φωτοβολταϊκό με zero feed χωρίς να ενημερώσω τον δεδηε?(είμαι ηλεκτρολόγος)

  6. Tι ισχύει για τα απολύτως αυτόνομα χωρίς καμμία διασύνδεση με ΔΕΗ;Ποιο είναι το νομικό πλαίσιο;Δηλαδή έχω δικό μου αυτόνομο και καταγγέλω τη σύμβαση ΔΕΗ ως συμβαλλόμενος,υπάρχει κάτι που πρέπει να έχω υπόψιν;

  7. Στις ΗΠΑ η tesla ,λειτουργεί ήδη 2 σταθμούς κλίμακας για συσσώρευση ενέργειας που εξυπηρετεί φωτοβολταϊκά. Όχι ότι οι μπαταρίες είναι η λύση αλλά αυτός είναι ο σωστός τρόπος- οικονομία κλίμακας.

  8. Αυτό λοιπόν που συμφέρει πλέον, εμάς τους καταναλωτές, είναι η παραγωγή μόνο όσων κιλοβάτ καταναλώνουμε σε ταυτοχρονισμο. Ούτε μπαταρίες ούτε τρίχες. Άντε να πέφτουν και τα υπερτιμολογιμενα υλικά.που στο τσακ δεν αγόρασα για το net metering

  9. Εγω να ρωτήσω … μήπως μας συμφέρει περισσότερο να κάνουμε ένα σύστημα με Micro-Inverters Δικτύου ? Σιγουρα εχει τα υπερ και τα κατα του αλλα ειναι …απλο … γρηγορο και πολυ πιο φθηνο

  10. Να είστε σίγουροι ότι ο ηλιακός φόρος έρχεται. Ήδη γυρίσουν κοπρόσκυλα και καταγράφουν φωτοβολταϊκά που δεν είναι δηλωμένα σε στάνες σε χωράφια σε καλύβες κτλπ. Τα γράμματα που πρόκειται να αποσταλούν είναι ήδη έτοιμα. Απλά περιμένουν τις εκλογές.

  11. Στην Ευρώπη μπορεί ο καθένας ν εγκαταστήσει πάνελ μέχρι 600 βατ και προτάθηκε μέχρι 8οο βατ χωρίς καμία έγκριση από κανέναν και χωρίς ηλεκτρολόγο. Απλώς χρειάζεται μια schuko μπιζα. Balkonkraftwerk. Μπορεί να το εγκαταστήσετε οπουδήποτε μπαλκόνι κήπο σκεπή γκαράζ κτλπ. Δεν χρειάζεται αλλαγή μετρητή και μπορεί να γυρίσουν και ανάποδα. Η δήλωση γίνεται στο ίντερνετ και είναι πανευκολη. Φυσικά πρέπει ο Mikroinverter να είναι πιστοποιημένος και κατάλληλος για την Ευρώπη. Εγω έκανα την διαδικασία στην Γερμανία για 600 Wat και μόλις εγκριθεί ο νόμος για 800 Wat θα το αλλάξω.
    Τι γίνεται στην Ελλάδα; Θα μας τρελάνουν με χαρτιά και τρελές διαδικασίες η θα γίνουμε κάποτε Ευρώπη;

  12. Είναι απλά για να σου παρουν τα χρήματα που δεν έχει ς και πρέπει να πας σε τράπεζα.
    Είναι καλύτερα να τρέξει ς μόνος σιγά σιγά ένα πρόγραμμα για αυτοπαραγωγη χωρίς να χρειάζεται να παίρνεις δάνεια

  13. Αμ πως θα πουλησουμε μπαταριες. Καμια οδηγια για επενδυσεις απο πλευρας ΔΕΗ για αποθηκευση της περισσιας ενεργειας θα δουμε ?? Η το μαρμαρο παντα οι μικροί

  14. Με λιγα λογια, αν δεν εχεις ταυτοχρονισμο, θα πουλας την kwh πχ με 1 την ημερα και θα την αγοραζεις 3 συν ολες τις επιβαρύνσεις της το βραδυ. Και η αλητεία συνεχίζεται…..

  15. Άρα το net billing ποιον συμφέρει; Τον οικιακό καταναλωτή σίγουρα όχι, γιατί θ αγοράζει την κιλοβατώρα 11-12 λεπτά και θα την πουλάει 6.5 λεπτά του ευρώ. Γιατί να στραφούμε στο net billing

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here