Αγοράστε φωτοβολταϊκά online από το leditnow.gr και εξοικονομήστε ενέργεια με τις καλύτερες λύσεις για το σπίτι σας.

Μηδενικό Περιθώριο Ικανότητας για Φωτοβολταϊκά στην Π.Ε. Κοζάνης

Η Κατάσταση Στη Φωτοβολταϊκή Ενέργεια

Η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης ανακοίνωσε ότι το περιθώριο ισχύος για χορήγηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης ή απευθείας σύμβασης σύνδεσης για φωτοβολταϊκά έργα ισχύος έως 1MW σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας έχει μηδενιστεί. Η περιοχή έχει φτάσει το ανώτατο όριο ισχύος των 521 μεγαβάτ που μπορεί να υποστηρίξει σε 7.310 στρέμματα, και αυτό το δυναμικό έχει ήδη κατανεμηθεί σε στους διάφορους επενδυτές.

Ποσοστά Συνδέσεων και Ανάπτυξης

Μέχρι σήμερα, έχουν συνδεθεί 195,5 μεγαβάτ μέσω του ΔΕΔΔΗΕ και 736 μεγαβάτ μέσω του ΑΔΜΗΕ μόνο σε αγροτική γη της Κοζάνης. Αυτή η κατανομή υπογραμμίζει τη μεγάλη ανάπτυξη που έχει σημειωθεί στην περιοχή μας, σε επίπεδο φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων.

Συνθήκες Σύνδεσης σε Άλλους Δήμους

Ανάλογη κατάσταση διαγράφεται σε 14 δήμους της χώρας, όπου δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα εγκατάστασης ηλιακών πάρκων στην αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, όπως ανακοίνωσαν οι διαχειριστές ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ. Ωστόσο, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς στην Π.Ε. Κοζάνης είναι σε μια εντελώς διαφορετική κλίμακα, δίνοντας έμφαση στην επιτυχία των επενδύσεων σε αυτήν την περιοχή.

Διαχείριση Νέων Αιτήσεων

Επιπλέον, είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι στους Περιφερειακούς τομείς όπου έχει γίνει μέγιστη κάλυψη της συνολικής ισχύος από φωτοβολταϊκούς σταθμούς, οι διαχειριστές προχωρούν στα εξής βήματα:

  1. Παύση Εξέτασης Αιτήσεων: Σταματούν να εξετάζουν νέες αιτήσεις για την χορήγηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος ≤ 1MW σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας.

  2. Απόρριψη Εκκρεμών Αιτήσεων: Απορρίπτονται όλες οι εκκρεμείς αιτήσεις που σχετίζονται με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών στην παραπάνω κατηγορία.

  3. Αυστηροί Όροι για Κοινά Αιτήματα: Αιτήματα που αφορούν σε σταθμούς που προορίζονται για εγκατάσταση σε αυτήν την κατηγορία γης απορρίπτονται. Αυτό σημαίνει ότι οι διαχειριστές ενημερώνουν τους αιτούντες ότι μόνο το εναπομείναν μέρος του αιτήματος θα εξεταστεί.

Δικαιώματα και Εξαιρέσεις για Υποψηφίους Επενδυτές

Ειδικότερα, οι διαχειριστές εξακολουθούν να εξετάζουν εκκρεμή ή νέα αιτήματα εφόσον αφορούν γήπεδα που δεν έχουν χαρακτηριστεί ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας ή είναι νομικά εξαιρούμενα από τις σχετικές περιοριστικές διατάξεις.

Στρατηγικές Ανάπτυξης για το Μέλλον

Καινοτόμες στρατηγικές και εναλλακτικές λύσεις για τη χρήση και την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών έργων σε άλλες περιοχές αναμένεται να είναι κρίσιμες για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα. Ίσως είναι καιρός να εξεταστούν πιο βιώσιμες προσεγγίσεις και στρατηγικές επενδύσεων.

Τα Δεδομένα της Δυτικής Μακεδονίας

Η Δυτική Μακεδονία επισημαίνεται με σημαντικά νούμερα στην φωτοβολταϊκή ανάπτυξη, καθώς τα συγκεντρωμένα στοιχεία δείχνουν:

  • Γρεβενών: 2.159 MW (ΟΠΣ ΔΕΔΔΗΕ), 112 MW (ΟΠΣ ΑΔΜΗΕ)
  • Καστοριάς: 12.943 MW (ΟΠΣ ΔΕΔΔΗΕ), 25 MW (ΟΠΣ ΑΔΜΗΕ)
  • Κοζάνης: 195.508 MW (ΟΠΣ ΔΕΔΔΗΕ), 736 MW (ΟΠΣ ΑΔΜΗΕ)
  • Φλώρινας: 53.110 MW

Η αναγκαία προσαρμογή και οι στρατηγικές επενδύσεις στην περιοχή είναι επιτακτικές, εάν επιθυμούμε να διατηρήσουμε τη δυναμική μας στην φωτοβολταϊκή ενέργεια.

Η Σημασία της Ικανότητας Σύνδεσης

Η μηδενική ικανότητα σύνδεσης δημιουργεί σοβαρές προκλήσεις όχι μόνο για τους επενδυτές αλλά και για την προοπτική ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα. Χρειάζεται άμεση διαχείριση και στρατηγική για να μπορέσουν οι επενδυτές να αποκτήσουν τις κατάλληλες άδειες και τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να ξεκινήσουν νέα έργα.

Ο Ρόλος της Πολιτείας

Η παρέμβαση της πολιτείας μπορεί να είναι καθοριστική προκειμένου να διευκολυνθεί η επενδυτική διαδικασία. Μέτρα που θα ενισχύσουν τις υποδομές και τη συμφωνία με τους διαχειριστές ηλεκτρικού ρεύματος είναι επιτακτικά.

Συμπερασματικά

Συνοψίζοντας, η κατάσταση στην Π.Ε. Κοζάνης σχετικά με την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών έργων είναι αποκαλυπτική για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές στην ανανεώσιμη ενέργεια. Χρειάζεται άμεση δράση και στρατηγικός σχεδιασμός για να μπορέσουν οι περιοχές αυτές να ανταγωνιστούν στο δυναμικό περιβάλλον που διαμορφώνεται διεθνώς στον τομέα της ενέργειας. Η υποστήριξη και η προώθηση βιώσιμων στρατηγικών θα αποτελέσουν τον ακρογωνιαίο λίθο για το μέλλον της φωτοβολταϊκής ενέργειας στην Ελλάδα.

πηγή